Receptů na chilli con carne je asi tolik, kolik je vesnic ve Španělsku a to ještě možná budeme těsně pod pravým číslem. Takhle ho dělám já a neručím za to, že takhle se opravdu někde konzumuje. Ačkoliv jsem pár Mexičanů a Španělů poznal, každý na to má jiný názor, což se není čemu divit, když do světa asi spíš šly verze tex-mex než originální, Wiki budiž tomuto potvrzením.
Čas receptu: hlavní chod – příprava 10 minut, smažení 10 minut, dušení 20 minut
Suroviny na 2 porce:
- 400 g hovězího masa, mletého
- 1 velká červená cibule, nahrubo
- 2 velké kápié, například barevně rozdílné, na velké kostky
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 2 velká rajčata, na kostičky
- sůl, pepř, chilli, drcený kmín, římský kmín, oregáno, mletá paprika
- vývar nebo voda
- 1 pol lžíce kakaa
- nějaký tuk, např. olivový nebo kokosový olej
Postup:
- Na rozehřáté pánvi na oleji uděláme cibuli do sklovita a přihodíme maso.
- Opékáme asi pět minut, než se maso zatáhne, pustí šťávu a bude mírně křupavé, kousky masa se snažíme oddělit od sebe, aby byly co nejmenší a křupavé.
- Přidáme česnek, papriku a rajčata s vývarem a přivedeme k varu.
- Pak necháme 20 minut mírně probublávat. (Pravidelně promícháváme, aby se směs nepřipekla a my si kontrolovali, zda není vyvařená – pokud ano, přidáme vodu nebo vývar)
- Přidáme kakao, koření a pořádně promícháme.
- Servírovali jsme s květákovou rýží, kterou jsme měli už zde.
Doporučuje se po přidání surovin, pořádně promíchat a nechat aspoň 5-10 minut odstát, aby se zkombinovaly chutě. Pro mě to byl ideální čas na připravení rýže, aby vše bylo teplé a chutné. Po ozkoušení více postupů (podusit maso s mlékem na lepší rozvin chuti, dusit maso místo opéct, z hovězího masa (ne-mletého), či dozvědění se o jiných metodách přípravy (s coca colou, minerálkou a čokoládou), jsem stejně tíhnul stále k tomuto stylu. Tak doufám, že se bude líbit i Vám. Nakonec mi tu ani ty fazole nechybí 🙂
Zkusil jsem bez květákové rýže a bez kakaa a bylo to moooooc dobrý 😛 Dík Metlo