Banánový chleba

Banánový chleba, čerstvě z troubyDlouho dobu jsem uvažoval, na co si prostě natřít nějakou pomazánku a na co si třeba dát plátek salámu, abych měl ten starý známý pocit pravé snídaně. Měl jsem doma škvarkovou pomazánku a jíst ji jen tak, se mi prostě nechtělo a tak jsem si našel tento recept a trochu modifikoval. No výsledek skvělý, variace jdou udělat sladké, slané a docela i uvažuji nad navrženou alternativou na cuketový chleba, pro slané pochutiny.

Čas receptupříprava 10 minut, pečení až 40 minut

Suroviny na 1 chleba:

  • 6 vajec
  • ¼ čaj lžíce kypřícího prášku
  • ¼ šálku strouhaného kokosu nebo mouky
  • ¾ šálku mandlové mouky
  • ¼ šálku kokosového oleje, roztopeného
  • 3 střední banány
  • ¼ šálku mandlových plátků, na posyp

Postup:

  1. Nakrájíme banán na menší části a přidáme do mísy s vejci. Rozmixujeme na jemno nebo rozmačkáme na kaši.
  2. Přidáme postupně olej za stálého míchání.
  3. Přidáme sypké směsi a pořádně promícháme.
  4. Troubu rozehřejeme na 180°C a směs nalijeme do formy na biskupský chléb. (Či jiné)
  5. Pečeme asi tak v mém případě to vyšlo na 40 minut. Doporučuje se kratší doba, ale já to neměl tuhé ještě, takže jsem pekl dokud vše nebylo hutné a stálé.

No a pak už necháme vychladnout a podáváme s čímkoliv. Jak je psáno na blogu od Sugarfreelife (v úvodu), může se prostě přidat jako do vánočky ořechy, sušené ovoce nebo na slano třeba slanina, sůl. A jak vidíte na řezu, je hustý a hutný a tak to mělo být! Chuť jde cítit po banánech a dal jsem na vrch trochu plátků mandlí na dozdobení a snědení ke sladkému.

EDIT 1.4.2013: Zkoušeli jsme jinou variantu, kde jsme přidali vlašské ořechy, rozinky a hlavně, jen 4 vejce a 4 banány. Rozhodně bylo vše v pořádku, ale příště bychom zkusili méně oleje, protože chléb je stále hodně tekutý a mastný.

Banánový chléb, řez

3 thoughts on “Banánový chleba

      • Dobrý den!
        Díky! Povedl se, jen jsem vynechala kokosovou mouku, dala jsem 1 šálek mnou rozemletých mandlí a sodu místo prášku do pečiva. Příště bych přidala drcený kmín a půl lžičky soli, když chci mít chléb na slano.

Leave a Reply

Your email address will not be published.