Zelňáky nebo-li zelné placky jsou tradičním receptem jižních Čech, které obsahují suroviny, kterých je dost právě teď v únoru. Jedná se o sádlo, kysané zelí, škvarky a nějakou tu mouku. Výsledek jsou křehké ‘sušenky’ s perfektní chutí a surovinami, které mám velmi rád. Hodí se jako příloha, ale i klidně vystačí i jako samostatné jídlo a to pokud dáte velké množství masitých škvarků. Syté jsou dostatečně a určitě si myslím, že je výhodnější je dělat méně moučné, přesto jsou dobré ať už je uděláte jak chcete.
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 10-15 minut
Suroviny na 10 velkých placek:
- 500 g kysaného zelí, vymačkané a nakrájené
- 300 g sádla
- 100 g škvarků, nadrobno nasekané
- 300 g mandlové mouky
- 1 čaj lžíce soli
- 1 čaj lžíce kmínu
- špetka pepře
Postup:
- Vyždímejte kysané zelí a nakrájejte nadrobno a dejte do mísy.
- Přidejte sádlo, nadrobno nasekané škvarky, sůl, pepř a polovinu kmínu.
- Pořádně vše promíchejte a poté začněte přidávat mouku (nemusíte všechnu, těsto by se ve výsledku nemělo moc lepit, ale případně možná budete muset přidat více).
- Vyválejte na asi 4 mm tloušťky a poté vykrajujte. Případně můžete také tvořit pomocí rukou jako karbanátky.
- Předehřejte troubu na 170°C a pečte asi 10-15 minut, dozlatova.