Ačkoliv Saltimbocca alla romana má být z telecího, když ho nemáte dostupné, lze nahradit i libovým vepřovým. Není to ono, není to pravé ořechové, ale stále je to skvělé jídlo. V překladu by se dala saltimbocca vyjádřit jako ‘skoč do hubky’ a vlastně to nádherně vystihuje jemné, lehké a skvělé steaky. Inspirací mi byl recept v Australském Masterchef, ale také knihou Klenoty klasické evropské kuchyně od Romana Vaňka. Ačkoliv je příprava pokrmu velmi rychlá, podstatou je totiž nepřepéci maso, je potřeba si vše připravit předem, protože během vaření už nezbude moc času. Tato příprava však nezabere moc času, jak sami uvidíte.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 10 minut
Suroviny na 2 porce:
- 300 g vepřové kotlety nebo lépe telecí kýty (na pravé saltimbocca alla romana) – mělo by to být asi tak 5-6 plátků kolem 0,8 – 1 cm
- 4-6 plátků parmské šunky nebo prosciutta
- dvě snítky šalvěje (4-6 lístků oddělit bokem, zbytek může být vcelku)
- 2 pol lžíce olivového oleje
- 1 pol lžíce bílého vinného octa
- sůl, pepř
- příloha:
- dvě hrsti špenátu
- 2 stroužky česneku, na tenké plátky
- 8+ cherry rajčat
Postup:
- Maso si nakrájejte na tenké plátky a vyklepejte pod fólií na půl centimetru tloušťky.
- Osolte a opepřete z obou stran a položte lístek šalvěje na vrchní stranu, mírně přimáčkněte.
- Překryjte šunkou, pokud máte delší proužky, tak překryjte z obou stran.
- Rozehřejte pánev na vysokou teplotu a poté přidej olej.
- Sniž teplotu na střední a dejte opéct maso šunkou dolů. Přidej česnek na plátky a zbytek šalvěje.
- Pečte 1,5 minuty na stranu, obraťte a znova 1,5 minuty. Tak aby se Vám maso nepřipálilo.
- Vyndejte maso a odložte do tepla.
- Do pánve přidejte vinný ocet a mírně zakružte s pánví.
- Přidejte cherry rajčátka, špenát a pohazujte po pánvi pár vteřin. Některá rajčata můžete vidličkou rozbít, aby se vytvořila omáčka.
- Rozložte po talíři, přidejte maso a případně na ozdobu další šalvěj.
Dobrý den,
mám pocit, že saltimbocca se rulují a pak spojují například párátkem a jsou z toho takové malé či střední “ptáčky” a pak mohou díky tè formě rovnou skočit do pusy. Co Vy na to?
Dobrý den,
bohužel nevím jak je to s originálním receptem, ale často se rolují, to je pravda, ale to jsou pak spíš takové jednohubky než celý chod. Ten název pak je mnohem víc přiléhavý 😉
Metla
Dobrý večer,
tradiční recept předpokládá, tak jako to máte Vy, otevřené plátky s prosciutto crudo se šalvějí, které se opečou z obou stran do zlatova na másle a pak se lehce postříká bílým vínem, téměř na konci .
Ty zatočené, tj. závitky, jsou již upraveným receptem a dělají se na extra vergin oleji, rychle se nechají zatahnout, pak se solí atd a podlévá se to bílým vínem.
Takže se omlouvám a děkuji za pochopení
Neni potreba omluv, nic se nestalo, ostatne ty rolovane mi prijdou taky velmi zajimave 🙂 Ale to uz bych asi rovnou priste zkousel z toho teleciho at je to zase blize tomu co to melo byt 🙂