Ano, i svíčková jde udělat pěkně paleo. Ale důvodů, proč se mi moc nechce tady přidávat recepty, které téměř každý zná a od originálu nemají k paleo moc odklon, je spousta. U svíčkové to platí mnohokráte více, protože každý bude tvrdit, že jeho recept je ten jediný a správný a že já jsem to dělal špatně. Nebudu se tady zaobírat polemikou, jak to má být správně, zda jsem to měl udělat jinak, jedno však vím jistě – výsledek byl božský a proto se s Vámi o něj musím podělit. Nedávno jsme tady měli recept od šéfkuchaře Václava Friče – kančí ragú. Jeho nezaměnitelný podpis při přípravě těchto receptů jde poznat i zde. Změna oproti normálními receptu na paleo je jen v jednom bodě, což se mi zdá skvělé a proto padla moje volba při hledání receptu pro toto jídlo právě k jeho receptu, který nevyžaduje žádnou mouku (zahuštění) ani smetanu. Ačkoliv však šlehačka (dá se nahradit například kokosovou či rostlinnou) se k tomuto jídlu prostě hodí stejně jako brusinky. My jsme se rozhodli udělat jen malý ústupek a dát si k tomu brusinky. Jako přílohu jsem volil cuketo-ředkvové placky, které krásně sají omáčky. Na recept jsem narazil tady a doporučuji přečíst, jsou tam užitečné rady a návod na karlovarský knedlík kdo ho může.
Čas receptu: příprava 15 minut, restování 20-30 minut, vaření 2 hodiny
Suroviny:
- kilo falešné či pravé svíčkové (jde však dělat i z jiných částí)
- 3 pol lžíce tuku (sádlo či olej)
- 50-100g másla
- 100 g slaniny
- zelenina pod svíčkovou (celer, petržel, mrkev v poměru 2:1:1 o váze 350g)
- 1 cibule, nahrubo
- 1 jablko, nahrubo
- 2 pol lžíce medu
- ocet
- 2 pol lžíce hořčice
- ½ citronu, oloupaná kůra
- vývar či voda (cca 1 litr)
- sůl, divoké koření (bobkový list, nové koření, pepř, případně i další)
Postup:
- Maso opečeme na tuku pořádně ze všech stran. (Pokud použijete například zadní, můžete uvažovat nad špikováním)
- Odložíme bokem a na zbytku tuku vysmažíme slaninu a přihodíme kousek másla (případně trochu více tuku) a přihodíme kořenovou zeleninu.
- Opékáme ze všech stran dokud nechytne barvu a poté přihodíme cibuli a jablko a citron.
- Opékáme dál opět než chytnou barvu a přidáme divoké koření (nejlépe mít zabalené ať se dá vylovit).
- Přidáme med a necháme mírně zkaramelizovat.
- Následuje poslední fáze – hořčici, dolijeme vodou či vývarem, osolíme a vrátíme zpět maso.
- Pokud vyvaříme podléváme a zakryté vaříme asi 2 hodiny, třeba i déle podle tloušťky masa.
- Před podáváním vyndáme koření a maso odložíme bokem do tepla.
- Omáčku rozmixujeme a propasírujeme ať je pěkně jemná (ne jako moje!).
- Pokud přidáváte smetanu teď přijde její čas. Na dochucení třeba možná trochu dosolit či sladit či kyselit.
Chuťově je docela sladká, ale mě to prostě velice chutnalo a udělal bych opět zase. Udělali jsme z toho 4 velké porce a to jsme ani nepřidávali smetanu ke konci na zjemnění. Mixoval jsem to docela na hrubo a vzhledem k tomu, že jsem tam měl hodně mrkve, bylo to docela oranžové, či-li jediná výtka v tomto, proto nahoře v receptu jsou uvedeny poměry. (smetana by to nakonec stejně vyrovnala správně).
No ono to s tou “svíčkovou” je tak, že se to sice svíčková na smetaně jmenuje … ale z pravé svíčkové to dělá buď ten, kdo masu moc nerozumí a nebo ten, kdo chce naopak ohromit ty kdo tomu nerozumí (většinou kombinace obojího) … typicky se to dělá ze zadního, ale kolikrát i hezký přední je k tomu super (podle mě mnohdy i lepší než zadní … viz níže)
jinak k tomu špikování … to se dělá proto, že zadní je suchý … špikovat pravou svíčkovou je zhovadilost 🙂
Jinak Mirku, jak říkáš, na konci rozmixovat a pres jemny ceďák prepasírovat … “nějaký” způsob jak zjemnit svíčkovou je přidání smetany, maximálně trochu másla … nic víc … … s tím vínem bych byl opatrnej (resp. nedával bych to tam vůbec) … doporučuju dusit to s tymiánem a půlkou oloupaného citronu (můžeš nechat trošku kůry) … maso spíš krájet až úplně na konec, těsně před podáváním, ne dopředu …
A tak … on je to takovy zazity stereotyp … neco jako španělský ptáček 🙂 … jinak k té finální úpravě omáčky (viz foto) … je to fakt potreba poradne propasírovat aby to melo spravnou omáčkoidní konzistenci a jednu barvu … a ne aby to vypadalo jak grcka na na taliri 😀 … sorry za uprimnost 🙂
PS: ten ocet bych taky nedaval do zakladu ale spíš až během závěrečného dochucování … a kvuli čemu že jsi tam nedával tu smetanu? Dělat svíčkovou na smetaně bez smetany je něco jako řízek bez strouhanky 😀
Hlavně néé ten rostlinej bílej humus nahoru …
No jde o to, že s paleo stravou se u některých neslučují mléčné produkty, proto smetana není základ a chápu, že tam pravověrným může chybět, ale v tom případě bych chtěl vidět jeden jediný recept s přesným návodem, který je uznávaný jako jediná svíčková na smetaně! Mě tenhle recept vyhovoval, že se nemusel zahušťovat a to zjemnění je pak alternativa. Samozřejmě obligátní trocha šlehačky při servírování je pak už v mém případě mimo diskusi.
Je pravda, že jsem docela ke konci spěchal a prostě jsem si s tou omáčkou nevyhrál pořádně, vypadá to fakt hrozně no 🙁 Ale určitě v dohledné době udělám další a pak už vyměním obrázky…
Já tady neaspiruju na to, abych někoho poučoval či zaváděl nové metody, já se velice rád přiučím a vím, že od tebe můžu. Ale to se snad chápeme!
rád poradím 🙂
Dobrý den. Rád hledám originální recepty. Na vašem mne skutečně zaujala originální fotka hotového produktu. Jelikož mi v bytě blbne internet, opsal jsem si váš recept do své knihy receptů :). Děkuji za inspiraci, Petr.