Salát Niçoise se jmenuje podle Nice, odkud pochází. Populárním se stal hlavně díky kuchaře Julii Child. Variant, kterými se může dělat je mnoho avšak co by tam mělo být je tuňák, vejce a černé olivy a bude ať už na salátovém lůžku či ne. Samozřejmě se používají i další suroviny, velmi často vařené brambory, fazolky a rajčátka a docela často se pak přelívá vinaigrette zálivkou. Naše varianta je více paleo přátelská a jednodušší co se týče surovin, salát můžete nahradit i jinými.
Čas receptu: příprava 15 minut
Suroviny:
- hlávka římského salátu, natrhaná na velikost soust, střed vykrátý
- konzerva kousků tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě v tom případě i trochu olivového oleje přidat
- 2 vejce, uvařené natvrdo a rozkrojené na čtvrtky
- hrst černých oliv, bez pecky
- 1 pol lžíce červeného vinného octa nebo sherry
- pepř
- olivový olej
Postup:
- Uvařená vejce oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky.
- Z tuňáka slijeme olej a odložíme bokem.
- Na lůžku z římského salátu natrhaného na velikost sousta nebo v případě malého salátu po celých listech rozložíme tuňáka a rozhodíme olivy.
- Zálivku si připravíme z olivového oleje či oleje slitého z konzervy, pepře a červeného vinného octa.
- Rozmístíme vejce a pokapeme zálivkou.