Vepřová játrová paštika

Vepřová játrová paštikaMiluji zabijačkové produkty a ačkoliv jsem na zabijačce snad nikdy nebyl (možná jako malý a nepamatuji si to), velice rád přijmu pozvání – takže do toho! Ačkoliv s paleem jedno z mých nejoblíbenějších jídel – hádejte které, plné krup – musel vynechat, rozhodl jsem se, že si zkusím některé produkty vyrobit sám, protože v obchodech prostě jen tak nenarazíte na paleo produkty. Nebudu se tedy snažit Vám přiblížit foie gras, ale něco veskrze jednoduchého, připraveného za pár minut a chutná to prostě skvěle. Podotýkám, že nepůjde o žádný super extra recept, který by byl nějak vyjímečný ať už postupem či surovinami. Nemám toho zase tolik otestováno a co mi na normálních paštikách občas vadilo bylo to, že byly překořeněné. Takže jdeme na to ..

Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 15 minut

Suroviny:

  • 0,5 kg vepřových jater, odblaněné
  • 1 cibule, nahrubo
  • 1 čaj lžíce majoránky
  • 1 čaj lžíce pepře
  • špetka soli
  • teplá voda, smetana, máslo, sádlo

Postup:

  1. Na pánvi na vepřovém sádle nejlépe osmažím cibulku do průhledna.
  2. Přihodím játra, osmažím ze všech stran, aby ztuhla a poté dusím asi 10 minut, aby změkla a provařila se celá. Pokud nemáte dost šťávy, podlijte trochou vody.
  3. Poté vše přesuneme do kuchyňského robota nebo si vezmeme ponorného a rozmixujeme do krému.
  4. Okořeníme a promícháme, aby se koření spojilo s chutí jater.
  5. Přesuneme do nádob, kde budeme skladovat a případně i zavaříme, dle potřeby a rychlosti konzumace.

No a teď se dostaneme k mému kameni úrazu. Vzhledem k tomu, že jsem po podlití nechal všechnu tekutinu odpařit než jsem rozmixovával, výsledek byl velice tuhý a rozhodně by se nedal natírat za studena. Proto je  třeba buď přidat trochu (roztopeného) sádla (přidával bych max. 100 g na 500 g jater) nebo teplé vody a zapracovat do paštiky. Případně můžete pro větší krémový efekt přidat smetanu či máslo (100 ml smetany či 50g másla). Dokážu si krásně představit, jak by to mohlo chutnat s trochou kokosového krému.

No a pak ji můžete jen tak mlsat, používat jako dip k jakékoliv zelenině, uskladnit na horší časy nebo natírat třeba na palačinky! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.