Včerejší večeře a dnešní oběd vycházely z toho, že jsem měl obrovskou chuť na tu čerstvou řepu co jsme koupili, ale taky jsem nechtěl strávit mraky času v kuchyni. Rozhodl jsem se tedy vše pěkně zapéct a udělat toho velký kotel, vlastně ani není nijak extra časově náročné. Poslední dobou jsme totiž bojovali s tím, že jsme chtěli mlsat po večerech, tedy naše jídla nebyla dostatečně sytá, abychom takové toužení neměli. Rozhodl jsem se tedy přidat navíc batátu, kterou bych tam jinak nedal – druhým důvodem bylo, že jsem nesehnal čerstvý a hezky vypadající pastiňák. Ačkoliv podle složení je to jídlo spíše podzimní/zimní než letní, nic na tom nemění, že bylo skvělé.
Čas receptu: příprava 15+ minut, pečení 45-50 minut
Suroviny na 4 porce:
- 4 kuřecí prsa, (nejlépe s kůží a na korunce, ale dobré to je i bez toho, trochu by se změnil postup v tomto případě)
- 4 střední řepy, oloupané a na kostky 2 x 2 cm
- 1 velká cibule, oloupaná a nahrubo
- 1 velká batáta, oloupaná a na kostky 2 x 2 cm
- 5 středních mrkví, oloupané a na kostky 2 x 2 cm
- 6+ snítek tymiánu (otrhané a nasekané) či 1 pol lžíce sušeného
- 3 snítky hladkolisté petržele, otrhané a nasekané
- 1 – 2 pol lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C a vyložíme si plech pečícím papírem.
- Nakrájíme si a oloupeme všechnu zeleninu.
- Přesuneme zeleninu na plech a posypeme ¾ tymiánu a trochou petrželky, bohatě osolíme a opepříme a zalijeme většinou oleje, necháme si trochu na prsa.
- Pečeme asi 25 minut, poté plech vytáhneme, zeleninu obrátíme.
- Omytá a osušená kuřecí prsa osolíme a opepříme, na prkýnku si rozprostřeme zbytek bylinek a prsa v nich obalíme z obou stran. (Pokud byste používali prsa s kůží a na korunce, tak je první okořeněné ze strany kůže opečte dozlatova a poté přesuňte na plech)
- Přesuneme je vrch zeleniny a zakápneme trochou oleje.
- Pečeme dalších 20 minut.
- Poté vyndáme, necháme trochu vychladnout a podáváme.