Nemám moc rád, přebírání receptů od jiných českých blogerů, už jen protože tam jsou snadno a rychle dostupné, ale občas se musím podělit se svými zkušenostmi. Přece jen toho pečení jsem zatím až tak moc neudělal a někdy se mi podaří přijít na něco, co není v originálním receptu zmíněno. Tímto tedy, se chci podělit o zkušenosti s tím nejlepším cukrovím letošního roku – které nám předala skvělá Veselá Borůvka, Bea. Odkaz na její rozsáhlý recept, který Vás navede i na nepaleo verzi, pokud používáte běžný cukr najdete zde. Důležité také proč tohle zmiňuji je, protože xylitol (xylit, xylovit, atd.), tedy břízový cukr, pro mě byl doteď nepoužívaná surovina a přidávám si ho do seznamu Výzvy podle Nikki.
Co se týče výsledku, byl vynikající, i za cenu mých potíží s mléčnými produkty, ale nejsem si úplně jistý, zda sušenky měly vypadat jak vypadaly. Dalo se to s přehledem dobře jíst, větší sušenky měly více krému, takže mě chutnaly a líbily se více, ale co se týče jedení pro jedince co mají menší ústa, jsou lepší ty asi 3 cm dlouhé. Samotné sušenky jsou dost hořké kvůli vlašským ořechům, krém je sladký až moc a čokoláda na polevu není potřeba, ale vše pak vypadá lépe a jak měl originál 😉 Takže jsme si jich nakonec pár udělali i s čokoládou. Určitě se oplatí si udělat sušenky dopředu a neskladovat je složené na sobě, protože se slepí…
Čas receptu: příprava 25+ minut, pečení 36+ minut,
Suroviny na 3 plechy (75+ kousků)
- těsto:
- 200 g mletých vlašských ořechů, moučná konzistence
- 3 vejce, L
- 40 g medu a 40 g xylitolu
- krém:
- 250 g másla, měkkého
- 40 g kakaa
- 3 pol lžíce medu
- 50 g xylitolu
- 4 vejce, L
- poleva:
- 250 g čokolády 75+%
Postup:
- Sušenky: Vejce ručním mixérem ušleháme do tužšího sněhu a poté do něj zapracujeme ořechy a sladidla.
- Do plnícího sáčku (plastový sáček naplníme směsí a ustřihneme mu jeden roh) dáme směs.
- Na pečícím papíru si vytvarujeme sušenky dle Vašich preferencí (menší se lépe jí i pečou).
- Předehřejeme troubu na 150°C a pečeme 18-20 minut dle velikosti. Dokud nezezlátnou z vrchu.
- Necháme vychladnout, až poté sundáváme. Pokud se drolí, nejsou dopečené.
- Krém: na vodní lázni si vyšleháme vejce do pěny, dokud nezačne být horká (3-4 minuty).
- Stáhneme bokem a vyšleháme si v mixéru sladidla s máslem a poté zapracujeme k vejcím.
- Použijeme ruční mixér, protože potřebujeme aby se celý krém pořádně vyšlehal.
- Poté si opět naplníme sáček směsí a nazdobíme rohlíčky krémem. Dáme chladit.
- Poleva: Opět na vodní lázni roztopíme čokoládu a necháme ji trochu zchladnout.
- Vezmeme rohlíček a krémem namočíme v čokoládě, odložíme bokem.
- Dáme opět vychladit a poté již máme vše hotovo.
Vyzerajú lákavo, niekedy ich vyskúšam. Ukladám 🙂
To jsem rád, pro provedení s cukrem, doporučuju se podívat na stránky Veselé Borůvky a podívat se tam na poměry (odkaz je výše v receptu).