Takže konečně ten slibovaný mexický kotlík. Není to vlastně ani tak nic zázračného, jako prostě moje verze využití všech surovin, které byly doma a dohromady dokázaly stvořit toto vynikající jídlo. Původně jsem k tomu chtěl udělat i květákovou rýži, ale nakonec toho bylo dost a samo o sobě husté, tak jsem od toho upustil. Určitě bez problémů pro větší pálivost více chilli, a pokud nemáte některou ze surovin – batáty, mrkev, cuketa – klidně je vynechejte, já je tam dal spíš jen na hmotu a pro barvu.
Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 35 minut
Suroviny na 4 porce:
- 300 g mletého masa
- 1 papriková klobása, 250-400g, na kolečka
- 1 střední cuketa, na kostky
- 2 velké cibule, nahrubo
- 3 mrkve, na kostky
- 2 batáty, na kostky
- 2 velká zralá rajčata, nadrobno
- 100-200 g fazolkových lusků, na poloviční špalíky
- 3 dl vývaru či vody
- 4 pol lžíce tuku (sádlo, oleje, atd.)
- 1 vrchovatá lžíce koriandru
- 1 chilli paprička, i více
- 1 čaj lžíce kmínu
- 1 pol lžíce mleté papriky
- sůl, pepř, česnek
- tuk
Postup:
- Na tuku osmažíme maso dokud nezšedne.
- Přidáme cibuli, česnek, paprikovou klobásu a necháme trochu osmažit.
- Přidáme koření, zeleninu a vývar a dusíme asi dvacet minut.
- Na posledních pět minut přidáme fazolové lusky, případně i zredukuji šťávu.
Tento recept jsem vyzkoušela a bylo to MOC DOBRÉ !! Chystám se vyzkoušet i další recepty .
jsou fazolové lusky paleo? Díky za odpověď:-)
Zdravím,
záleží jak se na to díváte, pokud z evolučního hlediska, tak NE – v paleolitu nebyly. Co se týče botanického, tak jsou v rámci luštěnin a tedy NEměly by být. Co se týče složení, tak vše na co si stěžujeme u luštěnin – důvod vyloučení ze stravy, tam je v minimální míře a proto je někteří zařazují (přece jen se spíš jí lusk než plod).
Já je osobně občas jím, chutnají mi a benefity převládají nad zápory. Ale pokud to chcete jen obecně a tedy černobíle, tak tam nepatří.
Metla