Dneska jsem se rozhodl vytvořit něco složitého na první pohled, ale přitom jednoduchého a rychlého. Základem je připravit si vše dopředu, protože ve chvíli, kdy začnete, jde o pár minut tepelné přípravy a jste hotovi. Není třeba víc a vše se Vám snadno spojí do výsledného jídla. Většinu věcí si můžete připravit dopředu, třeba vaječnou omeletu, zeleninu do pánve a pak už jen provedete dva rychlé kroky, vše smícháte a je to hotové. Surovinu, kterou jsme si pro dnešní test vybral bylo jidášovo ucho, tedy houba, kterou seženete vcelku snadno sušenou i místy čerstvou, ale můžete nahradit jinými houbami, pro Asii tradiční shiitake, hlívu či spíše evropské žampiony či portobella. Omeletu samozřejmě nemusíte přidat, maso snadno vyměnit za jiné a máte po ruce rychlé jídlo, které si můžete pokaždé udělat jinak. Na woku nebo i pánvi už pak vše proběhne velmi rychle, jde o zachování struktur, jen mírně prohřání a zkombinování chutí.
Čas receptu: příprava 20 minut, vaření 20-25 minut
Suroviny na 2 porce:
- 250 g krůtího masa, na tenké nudličky
- 1 čaj lžíce kokosového oleje
- 1 čaj lžíce koření pěti vůní
- sůl
- omeleta:
- 3 vejce
- 1 pol lžíce rybí omáčky
- 1 čaj lžíce kokosového cukru
- špetka soli
- zbytek surovin:
- 1 salátová okurka, zbavená jader, nakrájená na tlustší proužky
- asi 10 listů ledového salátu, pekingského či čínského zelí, na nudličky
- 25 g sušeného jidášova ucha (houba), namočené na 15 minut v teplé vodě
- 2 jarní cibulky, zelená část nadrobno, bílá nahrubo
- 50 g bambusu nebo bambusových výhonků
- 1 pol lžíce sójové omáčky (tamari, coconut aminos)
- 1 pol lžíce rybí omáčky
- 1 limeta, šťáva z ní
- 1 pol lžíce sladké chilli omáčky
Postup:
- Namočte si houby v teplé vodě a nechte alespoň 15 minut odstát.
- Houby slijte, nakrájejte na nudličky a odložte bokem.
- Nakrájejte si okurku, jarní cibulku a zelí na nudličky. Odložte bokem.
- Omeleta: Na pánvi si rozehřejte 1 čaj lžíci kokosového oleje či jiného tuku.
- Rozmíchejte si vejce s rybí omáčkou, cukrem a kořením a nalijte do pánve. Pokud Vám zůstalo hodně tekutiny na vrchu, pozvedněte okraje a nahýbáním tam zbytek přelijte.
- Až bude spodní část tužší, obraťte. Dejte tomu ještě ze dvě minuty.
- Na talíř si položte papírové ubrousky, překryjte omeletu a nechte odstát.
- Maso: Na pánvi dále přidejte další tuk a osmažte dozlatova maso, dokořeňte solí a pěti vůněmi.
- Až bude vše hotové, podlijte sójovou a rybí omáčkou. Přidejte chilli, vše pořádně promíchejte.
- Přidejte houby, okurku a hrubší části jarní cibulky. Opět vše pořádně promíchejte.
- Na poslední chvíli přidejte zelí a zamíchejte, nechte mírně prohřát.
- Přesuňte do talíře, přidejte nakrájenou omeletu a jarní cibulku, zakápněte limetovou šťávou a podávejte.