Vzhledem k tomu, že si ještě můžeme pěkně užít jahody dokud jsou čerstvé, za slušný peníz, tak si jich užíváme ostatně jako spoustu jiného ovoce až trochu moc v posledních dnech. No a pokud je nechcete jíst jen syrové a každý den, můžete si prostě dát nějaké ty jahody i jako součást hlavního chodu. Například v podobě jahodové omáčky či možná ještě tento týden ukázané ovocné salsy. Jako perfektní kombinaci na zvýraznění chuti jahod se vždy hodí trocha balsamika a tentokráte ještě na radu receptu z červnového F.O.O.D. magazínu i snítku čerstvého rozmarýnu. Aby vše nádherně podtrhla příloha svou jemností, vybrali jsme květákovou kaši.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 35 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 kachní prsa /300+ g/
- 100 g čerstvých jahod, omyté a stopky odstraněné
- 1 pol lžíce másla, kokosového oleje či kachního sádla
- 1 pol lžíce kokosového cukru
- ½ pol lžíce balsamika (pokud Vám nevadí, můžete i více)
- 1 snítka rozmarýnu
- 50 ml portského vína
- sůl, pepř
Postup:
- Kachní prso omyjete, osušíte, opepříte a osolíte v tomto pořadí. Můžete nakrájet kůži na mřížku.
- Opékejte na pánvi na roztopeném tuku nejdříve ze strany s kůží. Obraťte až bude hnědé. Až skončíte, zakryjte a nechte stát v teple.
- Nakrájejte si jahody na tlusté plátky (rychleji se zhotoví) a zasypte cukrem v hrnci, vařte než pustí šťávu.
- Přidejte balzamiko, rozmarýn a vařte asi dalších 5 minut, aby se zredukovala.
- Podlijte portským vínem a vyvařte alkohol. Vyjměte rozmarýn. Přelijte maso a servírujte.