Jahodový kompot s vanilkou

Jahodový kompot s vanilkouNo upřímně, jahodám už pomalu, ale jistě odzvonilo. Každopádně my jsme si chtěli ještě naposled jahod užít, za relativně rozumnou cenu a taky si jich užít, poté co se zakonzervují, až už nebudou sezónně po ruce. Jedná se o jednoduchý recept, na který jsem narazil v letním FOOD magazínu a replikovat se bude dát snadno s různými obměnami. Samozřejmě jsem v něm musel dost obměnit, aby se to dalo považovat za paleo recept, ale nadále také můžete udělat další výměny dle chutí.Například vyměnit u jiných plodů vanilku za jiné koření – třeba u švestek za skořici či badyán, u meruněk za mátu či pomerančovou kůru, u rynglí za hřebíček či úplně jinak (samozřejmě také pak dobu konzervování u tužšího ovoce prodloužit o 10 minut).

Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 25 minut

Suroviny na 1,2 litru:

  • 600 g menších, zralých, očištěných a omytých jahod, bez lístků
  • 1 vanilkový lusk, rozkrojený a vnitřek vyškrábnutý
  • 500 ml vody + další na zavaření
  • 6 pol lžic sladidla (kokosový cukr, med, datlový sirup, …)
  • 3 pol lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Oberte, omyjte a otrhejte jahody. Potřebujete spíše menší a nepotlučené.
  2. Dejte si do hrnce vodu, přidejte zbytek surovin a svařte.
  3. Do sklenic vyložte jahody co nejvíc se vlezou bez toho, abyste je pomačkali.
  4. Nalijte horký roztok přes jahody do sklenic a zavíčkujte.
  5. Přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu, přidejte sklenice (nejlépe je podložte papírem nebo utěrkou, aby neposkakovaly)
  6. A vařte 20 minut.
  7. Poté vyndejte, nechte úplně vychladnout a skladujte v temnu a chladnu do upotřebení.

One thought on “Jahodový kompot s vanilkou

  1. Pingback: Rebarborový rozvar s jahodami - Blog Paleo Doupě

Leave a Reply

Your email address will not be published.