No upřímně, jahodám už pomalu, ale jistě odzvonilo. Každopádně my jsme si chtěli ještě naposled jahod užít, za relativně rozumnou cenu a taky si jich užít, poté co se zakonzervují, až už nebudou sezónně po ruce. Jedná se o jednoduchý recept, na který jsem narazil v letním FOOD magazínu a replikovat se bude dát snadno s různými obměnami. Samozřejmě jsem v něm musel dost obměnit, aby se to dalo považovat za paleo recept, ale nadále také můžete udělat další výměny dle chutí.Například vyměnit u jiných plodů vanilku za jiné koření – třeba u švestek za skořici či badyán, u meruněk za mátu či pomerančovou kůru, u rynglí za hřebíček či úplně jinak (samozřejmě také pak dobu konzervování u tužšího ovoce prodloužit o 10 minut).
Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 25 minut
Suroviny na 1,2 litru:
- 600 g menších, zralých, očištěných a omytých jahod, bez lístků
- 1 vanilkový lusk, rozkrojený a vnitřek vyškrábnutý
- 500 ml vody + další na zavaření
- 6 pol lžic sladidla (kokosový cukr, med, datlový sirup, …)
- 3 pol lžíce citronové šťávy
Postup:
- Oberte, omyjte a otrhejte jahody. Potřebujete spíše menší a nepotlučené.
- Dejte si do hrnce vodu, přidejte zbytek surovin a svařte.
- Do sklenic vyložte jahody co nejvíc se vlezou bez toho, abyste je pomačkali.
- Nalijte horký roztok přes jahody do sklenic a zavíčkujte.
- Přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu, přidejte sklenice (nejlépe je podložte papírem nebo utěrkou, aby neposkakovaly)
- A vařte 20 minut.
- Poté vyndejte, nechte úplně vychladnout a skladujte v temnu a chladnu do upotřebení.
Pingback: Rebarborový rozvar s jahodami - Blog Paleo Doupě