Když jablíčka stárnou a nevíme jak je využít nebo jich prostě máme hodně, můžeme si udělat takovéto jednoduché a rychlé jídlo, které velice zasytí a je ho možné udělat i jinak než paleo. Variant z různých druhů ovoce půjde udělat určitě hodně, já mám rád čistě jablečné nebo tohle..
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení max 50 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 střední jablka, na klínky
- 1 větší hruška, na klínky
- ½ hrnku mandlové mouky (nebo drcených mandlí)
- ¼ hrnku kokosové mouky (nebo ½ hrnku drceného kokosu)
- 1 čaj lžíce skořice
- 3 pol lžíce kokosového oleje, roztopeného
- 2 pol lžíce medu
- ½ čaj lžíce soli
Postup:
- Nakrájíme jablka a hrušky na klínky. Rozložíme do menší misky nebo na nízký malý plech.
- Smícháme sypké směsi dohromady a doladíme podle chuti a potřeby (menší větší množství podle povrchu na pečení)
- Do sypkých směsí vmícháme med a kokosový olej a rozložíme směs po pořádném rozmíchání po povrchu ovoce.
- Pečeme na 180°C asi tak 40-50 minut. Můžeme kratší dobu, když bude ovoce měkké a crumble nahnědlý.
Vzhledem k složení se nedoporučuje jíst hodně, zvláště pokud chcete shodit, ale jinak je to hutná snídaně a skvělá kombinace je ještě s pudinkem nebo jogurtem pro ty co můžete! Protože ovoce pustí dostatek vody, možná by bylo lepší dát méně soli i medu, protože výsledek byl hodně sladký a tím pádem půjde i omezit množství oleje, ale to uvidíme, mě to takto vyhovuje a pokud nepoužijete velmi vodnaté ovoce neměl by to být problém.
EDIT 12-1-2013: Druhou variantu jsme udělali z dvou jablek, dvou hrušek a pár brusinek a musím říct, ještě to bylo o kousek lepší. Chutě se pěkně sladily a vyzkoušel jsem si přesné množství surovin jako v receptu a bylo pěkně vše zakryté a vypečené jak mělo. Jen bych teda dal jako při tomhle pokusu, přepnul v polovině pečení jen ze spodu plechu ať se nespeče vrchní vrstva.