Od Crohnovy choroby k záchodové revoluci. Vyzkoušel jsem štokrle, českou stoličku pro zdravější střevo.

Štokrle přírodaSlyšeli jste někdy o fenoménu squatty-potty, česky asi přeložitelné jako stoličce na snazší a citlivější vyprazdňování či prostě jen dřepu při velké potřebě? Víte o případných problémech, které může způsobit konvenční způsob sezení na ‘trůnu’ ? Existuje vhodnější poloze, než je běžné sezení při vyprazdňování na toaletě? Opravdu pomůže k lepšímu vyprazdňování zvednout nohy o trochu výše a tím uzpůsobit úhel vylučovacího traktu? Komu primárně může pomoci a nebylo by lepší, aby se podobným způsobem zamysleli všichni a upravili, byť vcelku docela jemně a snadno své návyky? Jak souvisí chození na velkou se zdravím? A v čem je projekt štokrle unikátní? To vše se dozvíte dále ve článku …

Nápad dvou vysokoškoláků z Brna vytvořit první českou záchodovou stoličku štokrle se proměnil v realitu a na konci října míří na HitHit. Ze srandy si říkají experti na vyprazdňování a musím uznat, že o tématu ví asi nejvíc v naší republice.

Vyzkoušel jsem štokrle s jistou dávkou skepse, ale přitom s určitými očekáváními. O tématu jsem slyšel a překvapivě jsem narazil i na pozitivní odezvy z lékařského publika. To mě vše vedlo k zamyšlení, zda něco na dané věci nebude. Ač je to velmi osobní téma, s pár blízkými lidmi jsem se na dané téma bavil a šokující pro mě bylo, že někteří podobné prakticky provozují, ač bez pomůcky, ale přitom na libovolném místě, kde je zastihne potřeba. Protože se mi moc líbí koncept dřeva, krásného designu a velmi skladné podoby, používal jsem dlouhé měsíce štokrle sám doma a moje zkušenost je velmi pozitivní. Nejen, že průběh návštěvy v místnosti, kde i císař pán býval sám, se velmi zjednodušil, zpříjemnil a urychlil, ale navíc je pro mě mentální pomůckou, že si nemám brát na záchod telefon a trávit tam spoustu času. Navíc dělám něco pro prevenci různých onemocnění, kterým bych se rád vyhnul a tím, to pro mě má vše velkou váhu.

Ale pojďme si tedy něco víc říct o samotném projektu v netradičním rozhovoru s Pavlem a Vojtou, pány za ‘záchodovou revolucí’!

Zakladatelé štokrle zleva Vojta a Pavel

ROZHOVOR:

Co je to štokrle a proč by ji lidé měli používat?

Pavel: Štokrle je záchodová stolička, která pomáhá při chození na velkou.

Dává tělo do přirozené polohy dřepu, díky čemuž je vyprazdňování rychlejší, pohodlnější a hlavně zdravější.

Používáním štokrle se výrazně sníží riziko zácpy, vzniku hemeroidů a dalších chorob tlustého střeva, což jsou problémy, které v Česku a celé Evropě narůstají.

Může štokrle nějak pomoct i mě, když žádnými závažnými problémy netrpím? S hemoroidy zkušenosti mám a za posledních pár měsíců, kdy štokrle používám jsem nezaznamenal nový výskyt, což mě velmi potěšilo.

Vojta: Štokrle pomůže každému, kdo chce chodit na velkou rychleji a pohodlněji. Zkoušelo ji hodně mých kamarádů, kteří jsou mladí a žijí zdravě. Moc tomu nevěřili, ale byli zvědaví a chtěli to vyzkoušet. Všichni potvrdili, že rozdíl v rychlost a pohodlí chození na velkou je obrovský. Bez štokrle už nedají ani ránu. A těší nás, že máš podobnou zkušenost.

Jak nápad na záchodovou stoličku vlastně vznikl?

Vojta: Nápad vznikl v době, kdy se u mě objevila Crohnova choroba, což je chronické zánětlivé onemocnění, které může postihnout kteroukoliv část trávícího traktu (v mém případě je to tlusté střevo) a způsobuje různé nepěkné věci jako jsou průjmy, bolesti břicha atd. Střevní záněty jsou civilizační choroba, něco co tu dříve nebylo, dnes tu je přes 40 000 lidí s Crohnem nebo ulcerózní kolitidou.

Trávil jsem hodně času na WC a přemýšlel, jak si to ulehčit. Dozvěděl jsem se, že přirozená poloha pro chození na velkou je ve dřepu. Proto jsem začal hledat způsoby, jak toho docílit na klasickém záchodě. Zkoušel jsem dřepět přímo na záchodové míse, nebo si podkládat nohy různými předměty. Často to ale bylo na hranici akrobacie a zavánělo to úrazem. Řekl jsem si, že musí existovat elegantnější řešení. A výsledkem byla záchodová stolička štokrle.

Jak ti štokrle pomohlo s tvým problémem?

Vojta:  Doba, kterou jsem proseděl na záchodě se zkrátila o polovinu.

Zároveň to bylo o to lehčí a příjemnější. Z dětství mám naučeno, že na záchodě je potřeba tlačit. Ve dřepu to najednou nebylo potřeba a celá záchodová rutina byla mnohem pohodlnější.

Pavel: Je to kvůli anatomii lidského těla. Tlusté střevo je těsně před konečníkem zahnuté a stažené puborektálním svalem. To je praktické, když sedím na židli nebo někam jdu, je to zabudovaný mechanismus abychom se nemuseli na obsah našich střev neustále soustředit. Ve dřepu se tento sval uvolní a umožní volný průchod stolice. Při sezení ale zůstává částečně stažený a pro vyprázdnění musíme vynaložit úsilí a tlačit. Zvyšuje se tím tlak ve střevě a hrozí vznik hemeroidů. Vyprázdnění také není úplné a déle trvá. Natočili jsme o tom vysvětlující video.


VIDEO


Jedna věc mi není jasná. Proč tedy 99% lidí, které znám na záchodě sedí?

Pavel: Je to kvůli praktičnosti a pohodlnosti. V 19. století přišel splachovací záchod, který byl navržen jako trůn pro maximální pohodlí. Záchod vynalezl instalatér, ne doktor. O lidské anatomii toho moc nevěděl, takže mu to nemůžeme vyčítat.

Trendem je dělat nyní záchody vyšší a vyšší, kvůli snadnějšímu vstávání. Pro samotné vyprazdňování je to však zhoubné. Je to s podivem, protože lékařská věda mluví jasně, v zemích, kde se používá turecký záchod je výskyt hemeroidů a nemocí tlustého střeva výrazně nižší. Více v této studii od Dr. Sakakibary.

Jaký je váš cíl? Prodat co nejvíce stoliček, nebo míříte dál?

Vojta: Vlastně máme cíle dva. Jeden je něco, čemu napůl žertem říkáme záchodová revoluce. Snažíme se zefektivnit evropské záchody a udělat je příjemnější a zdravější pro co nejvíce lidí.

Druhým cílem je osvěta v oblasti zdraví. Chceme aby značka štokrle byla takový ambasador střevního zdraví, který pomůže zbořit tabu kolem záchoda a rozvine diskusi.

Málokdo například ví, že hemeroidy si za svůj život “vytlačí” zhruba polovina evropské populace. Že chronická zácpa trápí každého sedmého evropana.  Že přes 40 000 lidí trpí idiopatickými střevními záněty jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, které komplikují jejich životy. A to chceme změnit.

To je dost ambiciózní, jak máte v plánu toho dosáhnout?

Pavel: Jednáme s několika organizacemi a influencery o tom, jak nejlépe využít náš produkt pro střevní osvětu. Součástí štokrle budou testy na okultní krvácení, které lze darovat blízkým po padesátce, u kterých stoupá riziko rakoviny tlustého střeva a preventivní test může odhalit chorobu při jejím počátku.

V současnosti také připravujeme crowdfundingovou kampaň na HitHitu, jejímž cílem je právě rozšířit povědomí o problému sezení, o střevních chorobách a tom, jak tomu můžeme předcházet.

Štokrle u nás doma

V čem je štokrle unikátní?

Pavel: Štokrle je čistě přírodní produkt z českého borového dřeva. Není to plastový šrot, který skončí na smetišti, ale ručně vyráběný produkt, který vydrží po generace. Při výběru materiálu i balení maximálně dbáme na šetrnost vůči přírodě.

Na rozdíl od plastových stoliček štokrle nevypadá jako nemocniční vybavení a nemusíte se za ni stydět. Je to elegantní kus nábytku s tradičním designem, který stylově doplní každou koupelnu či toaletu.

Jedinečné také je, že se na výrobě podílejí lidé se zdravotním postižením z organizce RAMUS, pro které je výroba štokrle příjemnou formou seberealizace a přivýdělku.

Kde a jak se dá štokrle získat a jaká bude cena?

Vojta: Pokud nás chceš podpořit a udělat svůj záchod zdravější se štokrle, můžeš tak učinit 30. října 2017 na portálu HitHit. Cena bude kolem tisíci koruny. Už teď se můžeš registrovat na našem webu, kde získáš speciální bonus pro první podporovatele. Zároveň tím pomůžeš odstartovat záchodovou revoluci a přispěješ k lepšímu střevnímu zdraví v Česku.

Více o štokrle na www.stokrle.cz

Děkuji pánové za skvělý rozhovor a doufám, že pomůžete co nejvíce lidem! Nejen, že Váš produkt skvěle vypadá, je ideálně skladný (zabírá minimum místa vedle toalety), ale navíc je i ekologický a podporuje postižené lidi zahrnuté do jeho výroby.

Přeji hodně úspěchů v kampani a držím palce v rychlém šíření osvěty!

One thought on “Od Crohnovy choroby k záchodové revoluci. Vyzkoušel jsem štokrle, českou stoličku pro zdravější střevo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.