Kalamáry byly další ze slovinských receptů, které jsme vyzkoušeli z velké Slovinské kuchařky. Kalamáry jsou u nás doma hodně populární ač vlastně nemají nějakou zvláštní vlastní chuť, mají však velmi zajímavou texturu. Jedná se o maso olihní nebo sépií tradičně krájené na kolečka. Pokud neseženete čerstvé (chlazené) dají se použít i zamražené, avšak budete potřebovat i něco na náplň, nejlépe chapadélka či ‘klobouky’. Originální recept pracoval s vínem na omáčku a podušení masa, ale protože jsme měli zrovna whole30, rozhodli jsme se pro obměnu. Batátové pyré, rajčatová omáčka a olivy. Náplň na tyto plněné kalamáry má být strouhanka, ale pomohli jsme si malým množstvím mandlové mouky. Navíc jsme do našeho jídla pro další úroveň chuti přidali i uzené chapadla chobotnice, ačkoliv kalamáry stačí, měli jsme ho navíc a chtěli jsme ho přidat.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 20 minut
Suroviny na 4 porce:
- 12 klobouků kalamárů (nejlépe i s chapadly)
- 3 stroužky česneku, prolisované či nadrobno
- svazek petržele
- 2 pol lžíce olivového oleje
- 30 g mandlové mouky (dle potřeby a velikosti klobouků více)
- 400 ml konzerva loupaných rajčat
- 80-100 g zelených či černých oliv
- sůl, pepř, dle chuti
Postup:
- Očistěte si klobouky kalamárů, pokud máte celé tak vytrhněte vnitřek, vyndejte ostruhu, případně opatrně s inkoustem. Vykrojte zobák ze spodní části a vše pořádně propláchněte a osušte.
- Chapadélka anebo případně pár klobouků si nakrájejte nadrobno, prolisujte česnek, přidejte nadrobno petržel, osolte a opepřete a smíchejte v misce.
- Danou směsí naplňte všechny zbylé klobouky. Poté je uzavřete párátkem.
- Na pánvi si rozehřejte olej či tuk na smažení a poté přidejte naplněné kalamáry, osmažte dozlatova ze všech stran (cca 1-2 minuty na stranu).
- Poté přidejte rajčata, olivy a zakryté duste asi 15 minut.
- Podávejte s libovolnou přílohou.
Mňam, vypadají skvěle 🙂 Zkusím
Tak co, zkoušela jste? Jak to dopadlo? Chutnalo? Metla