Kuřecí nudličky na sladko-kyselo

Hotové kuřecí na sladko-kyseloSweet-sour, sladko-kyselo, známá to omáčka asijské kuchyně, které existuje snad v tolika variacích, jako má Asie obyvatel. Většinou se tedy musí jednat o oranžovou nebo načervenalou omáčku, dost často škrobovitou, se silnými sladko-kyselými tóny. Těch se dá samozřejmě dosáhnout různě – ať už jako v našem případě, dosti poevropštěně, octem, ananasem a rajčatovým pyré. V originálu však tato evropská verze představena v Hong Kongu obsahovala kečup, worcester a ocet. Moje verze je tedy odlehčená, zdravější a jednodušší na suroviny. No a zeleninu si můžete tedy vybrat jakoukoliv další, to už je čistě na Vás. Nemusíte se ani omezovat kuřecím, lahodné je vepřové a kdo má rád pálivé – přidejte si chilli.

Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 2 kuřecí prsa, na nudličky
  • 1 hlávka brokolice, na růžičky, cca 350 g
  • 1-2 papriky, na nudličky
  • ¼ středního ananasu, na kousky velikosti sousta
  • 2 řapíky celeru, na plátky
  • 1 pol lžíce tuku vhodného na smažení (sádlo, kokosový olej, atd.)
  • špetka soli
  • na ozdobu: sezamová semínka, jarní cibulka nadrobno
  • omáčka:
  • 2 čaj lžíce zázvoru (2 cm), nadrobno
  • 1 pol lžíce coconut aminos nebo tamari (náhrada sójové omáčky)
  • 1 pol lžíce rajčatového pyré
  • 100 ml ananasové šťávy
  • 2-3 pol lžíce octa (rýžového* nebo jablečného)
  • případně: 1 pol lžíce kokosového nebo palmové cukru
  • případně: 1 pol lžíce arrowrootu nebo tapiokové mouky, rozpuštěné v 2 pol lžících vody

Příprava kuřecího na sladko-kyselo

Postup:

  1. Na rozehřáté pánvi na tuku osmažím kuřecí maso na nudličky dokud se nezatáhne, osolím.
  2. Přidám celer, zázvor, papriku a také chvíli prohřeju, dokud se neuvolní vůně zázvoru.
  3. Přidám brokolici, podliji ananasovou šťávou a přidám coconut aminos, 2 pol lžíce octa a rajčatové pyré.
  4. Vařím, za občasného míchání asi 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence.
  5. Na poslední dvě tři minuty přidám i ananas, párkrát promíchám celou směs.
  6. Pokud chcete typicky asijské jídlo, tedy i se škrobovou lepivou omáčkou, v průběhu přidejte škrob rozpuštěný ve vodě a pořádně rozmíchejte.
  7. Ochutnám a případně přidám sladidlo či ocet nebo sůl.
  8. Dám porci na talíř a ozdobím jarní cibulkou nebo sezamem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *