Utopenci

UtopenciUtopenci – vcelku hodně oblíbené hospodské jídlo, špekáčky naložené v sladkokyselém nálevu s cibulí a kořením. Případně pro šmrnc tomu přidáme nějaké to pálivé – feferonky. No a poté co si připravíte lák, oloupete špekáčky, tak s tím můžete operovat různě. Nakrájet špekáčky na plátky pro rychlejší a silnější marinování, nechat je celé a marinovat dlouho nebo je prokrojit jako jsem to udělal já, pro středně dlouhé marinování. Odložíte do chladu a po nějaké době si je půjdete vyzvednout, ochutnáváte s postupem času, kdy je asi tak ideální čas je začít jíst a pak je sníte a uděláte si zase nové. Pokud seženete špekáčky z dobré produkce, bude to vlastně skvělé paleo jídlo. Utopenci se pak můžou jíst jen samotní, doplnění o nějaký salát nebo jako součást nějaké oslavy a pohoštění. Ideální jsou samozřejmě dle tradice k pivu, ale ne všechny tradice jsou ideální, že?

Čas receptu: příprava 15 minut, odležení 7+ dní

Suroviny na 10 utopenců a 1,5 litru:

  • 10 špekáčků
  • 2 cibule, na nudličky
  • 2 feferonky
  • 250 ml octa
  • 350 ml vody
  • 1 čaj lžíce soli
  • případně: bobkový list, nové koření, pepřové kuličky, česnek a další

Postup:

  1. V hrnci si přiveďte k varu lák – vodu, ocet a sůl a nechte vychladnout.
  2. Cibuli nakrájejte na plátky a pokud ji chcete jemnější – můžete ji svařit v láku.
  3. Oloupejte kůži ze špekáčků a můžete je podélně nakrojit, ale ne skrz.
  4. Dejte do špekáčků plátek cibule, vložte je do lahve (1,5 litru v mém případě úplně stačilo), prokládejte cibulí.
  5. Poté zalijte lákem, uzavřete.
  6. Nechte odležet v chladnu a temnu asi 7 dní, poté otevřete a ochutnejte, pokud jsou málo silné, pokračujte dále, případně se řiďte radami níže.

Jak lze vidět z receptu, rozhodl jsem se jít do obměny v podobě, že utopenci nejsou ve sladko-kyselém, ale pouze kyselém nálevu. Důvod, proč se nálev nechává vychladnout je ten, že pokud horký nalijete na špekáčky, konzervujete je víc a marinování bude znatelně rychlejší, ale také se vám rozpustí tuk a při chladnutí Vám zůstanou kusy tuku v nálevu i okolo špekáčků – není to vizuálně ani chuťově nejvhodnější. Volil jsem také variantu s převařenou cibulí, protože je pak jemnější a nebude Vám tolik cítit z úst jako mírně naložená a prakticky stále syrová. Marinoval jsem 10 dní, po těch jsem vyzkoušel menší kousky a na dně sklenice již byly dobře naložen, v horních částech, kde nebyly kompletně ponořené ještě nebyly a tak jsem je přesunul a po 14 dnech již bylo vše snědeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.