Měl jsem chuť na jehněčí, ale neměli ho v obchodě. Tak jsem si vzal aspoň telecí, ať je to trochu jiné a vybral jsem si telecí krk. Drahá polovička nemá moc ráda hovězí (ač si k němu hledá postupně cestu) a telecí je prostě trochu dosti jiné. Hledal jsem, jak si ten krk užít, protože jsem také koupil kližku a ta šla do guláše, což byl předem jasný plán. Nakonec jsem prostě rychle něco našel, znělo to dobře, česnek, šalvěj, podusit a je to tam. Recept asi něco jako tento převzatý z Alberta. No a protože jsem to celé chtěl nějak ještě ozvláštnit, koupil jsem si fialové brambory (zda brambory jíst a jak často, je na Vašem osobním posouzení, ale prostě velice nepravidelně si je dopřejeme, zvláště když se jedná o zvláštní příležitost).
Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 2-3 hodiny
Suroviny na 4-6 porcí:
- 1 kg telecího krku
- 1 hlava česneku, rozkrojená podélně napůl
- hrst listů šalvěje
- 1-2 snítky rozmarýnu
- 1 pol lžíce olivového oleje či jiného tuku na smažení
- 100 ml vody nebo bílého vína (ne pro whole30)
- pepř, sůl
Postup:
- Telecí krk omyjeme, osušíme a pořádně osolíme a opeříme.
- Rozehřejeme tuk na pánvi a maso zatáhneme ze všech stran.
- Přesuneme do pekáče či nádoby, kterou můžeme uzavřít a dát do trouby.
- Tu předehřejeme na 180°C a podlijeme vodou, přidáme rozkrojenou hlavu česneku a bylinky.
- Dusíme za občasného obracení a podlévání (pokud třeba) asi 2 hodiny (dle tloušťky masa i více).
- Poté vyndáme, necháme trochu zchladnout a nakrájíme na plátky.
- Omáčku můžeme mírně zredukovat a podávat s jídlem.