V Asii jsou velmi oblíbené polévky, o tom není pochyb a často jsou také z mořských plodů a já prostě měl chuť udělat něco podobného. Koupit kari pastu, koupit vyloupané či neloupané a hlavně nevařené krevety a k tomu kokosové mléko, vše zvládnete za pár minut v asijském obchůdku či tržnici a doma už za podobných pár minut uděláte celé jídlo. Pokud si chcete kari pastu udělat sami, není problém, stačí mít trochu koření a dalších surovin a za pár minut ji máte. Jestli si chcete celý proces trochu zjednodušit, namísto kari pasty si můžete suroviny jen nadrobno nasekat a přidat namísto pasty, není to tak úplně ono, ale stačí to – výhodou přípravy kvalitní kari pasty je, že vydrží věky v lednici a můžete si kdykoliv umíchat asijské pokrmy. Polévka je vcelku dosti sytá, ale přitom nikdy neomrzí a možnosti jak ji upravit, jsou téměř neomezené.
Čas receptu: příprava 5-15 minut, vaření 15 minut
Suroviny na 2 porce:
- 10 krevet (cca 350 g) – používal jsem zmražené gambas z volného lovu
- 50-100 g listového špenátu
- 200 ml vody
- 50-100 ml kokosového mléka
- špetka soli
- 1 pol lžíce ghee nebo kokosového oleje
- jednoduchá kari pasta (můžete koupit i zde hotovou):
- 1 velká šalotka nebo 2-3 jarní cibulky (bílá část), nadrobno
- 2-3 cm zázvoru, nadrobno
- 3 stroužky česneku, nadrobno
- 1 chilli paprička, nadrobno
- 2 pol lžíce kari koření (nebo po půl lžičce špetka kurkumy, římského kmínu, koriandru, řeckého sena, hořčice, fenyklu a pepře či dalších koření)
- špetka soli
Postup:
- Oloupejte krevety, oddělte jim hlavy a ocásky a vyndejte trávicí trakt (párátkem v polovině zad zapíchněte a táhněte k sobě, případně můžete celou zádovou část oloupat a očistit).
- Krevetový vývar: Hlavy a ocásky a krunýř dejte s vodou, kterou mírně osolíte do hrnce a nechte projít varem a povařte tak 5 minut.
- Následně celou směs zceďte a to přes cedník vyložený utěrkou, abyste zachytili i pěnu.
- Kari pasta: Mezitím si nakrájejte cibuli, česnek, chilli a zázvor – případně v hmoždíři vytvořte pastu s trochou soli.
- Na pánvi si na ghee či kokosovém oleji osmažte cibuli do průhledna a přidejte na chvíli chilli, česnek a zázvor. Následně můžete směs rozmixovat nebo nechat jak je.
- Přidejte krevetový vývar a špenát, krevety a vařte asi pět minut, dokud krevety nezrůžoví.
- Poté už jen přilijte kokosové mléko, promíchejte, nechte prohřát a podávejte.
Výborná 🙂
Díky, to jsem moc rád, že chutná! 🙂