Jak možná někteří víte, přihlásil jsem se do jedné velké soutěže, která se bude odehrávat od září v televizi. Povedlo se mi dostat skrze první kolo, ale v druhém jsem již neuspěl. Do druhého kola jsem si připravil tři recepty a tento je jeden z nich. Nakonec jsem ho však na místě nerealizoval a dělal jsem místo něj jeden, který jsem měl více vyzkoušený, ale nepovedl se mi, tak jak bych potřeboval. Proto jsem se bohužel nedostal dále, výhodou však je, že se teď s Vámi můžu podělit o tento recept, který určitě budeme dělat doma mnohem a mnohem častěji. Recept vyžaduje trochu rozvržení sil a postup se může zdát náročný, ale dost toho můžete dělat najednou. Omáčku si také můžete připravit dopředu a zbytek už je pak je záležitost chvilky.
Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 30 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 kachní prsa s kůží
- sůl, pepř
- ½ hlávky menšího květáku, na růžičky
- voda
- 1 pol lžíce citronové šťávy
- 2 vrchovaté pol lžíce ghee/másla
- případně i trochu kokosového mléka
- omáčka na 4+ porce:
- 100 g višní, vypeckovat
- 80 ml portského vína
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 pol lžíce ghee/másla či kokosového oleje + 1 na zjemnění na konci
- 1 šalotka, nadrobno
Postup:
- Prso: Kachní prsa omyjte, osušte a nakrojte do mřížky ze strany kůže.
- Pořádně osolte a opepřete z obou stran a dejte na studenou pánev, kůží dolů. Zapněte na střední výkon a smažte dokud nepustí většinu tuku a nebudou zlatavé zespodu, asi deset minut.
- Poté obraťte a nechte asi dalších 5 minut z druhé strany.
- Poté odložte zakryté do tepla, nechte dojít asi pět minut.
- Následně pak nakrájejte na plátky.
- Květákové pyré: V hrnci přiveďte vodu k varu a mírně ji osolte.
- Květák rozdělte na růžičky a vhoďte do hrnce, přidejte citronovou šťávu a vařte asi 10-15 minut dokud nebude úplně měkký. Nechte ho stát dokud nemáte vše ostatní hotové ve vodě.
- Poté už jen slijte, přidejte máslo/ghee a případně i trochu kokosového mléka a rozmixujte.
- Višňová omáčka: Nejdříve si vypeckujte višně a nakrájejte nadrobno cibulku.
- V dalším hrnci rozehřejte tuk a osmažte na něm cibulku do průhledna
- Přihoďte višně a podlijte portským vínem a vložte snítku rozmarýnu.
- Vařte asi pět minut, dokud se vše nespojí dohromady a poté vyndejte rozmarýn.
- Rozmixujte dohladka, opět trochu rozehřejte a vložte studené máslo/ghee aby se omáčka zjemnila.
- Na talíř dejte poté trochu pyré, nafilované kachní prso a omáčku dle libosti. Třeba podle obrázku.