Gambas al ajillo a aïoli

Gambas al ajillo, escalibada a aioliJedním z receptů, které jsme dělali, když jsme teď v sobotu vařili v Rockin’ Café byly právě krevety na česneku. K nim jsme pro znásobení česnekové chuti přidali navíc i omáčku aïoli. Aioli omáčka je vlastně česneková omáčka, podobná majonéze. V originálu – tedy alioli by se mělo jednat jen o olivový olej a česnek, ale nyní se nejčastěji dělá jako majonéza s česnekem či dokonce s mlékem. No a krevety na česneku, jsou prostě typickým a oblíbeným středozemním pokrmem, ať už je připravíte na grilu či na pánvičce, budou chutnat skvěle a budou velmi rychlé. V případě fotky, kterou Vám zde přikládám je doprovázely i kalamáry a pečená zelenina, která figurovala v dalším pokrmu, který jsme připravovali.

Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 5 minut

Suroviny na 4 porce + 400 ml omáčky:

  • 4 hrsti krevet (cca 400 g)
  • 2 velké stroužky česneku, na plátky
  • 2 pol lžíce oleje dle Vaší preference (olivový z pokrutin či jiný tuk na smažení)
  • špetka soli
  • 1 pol lžíce nasekaných bylinek – petržel, kopr, koriandr, cokoliv máte po ruce
  • aioli:
  • 300 ml oleje (slunečnicový, olivový, či jiný ne až tolik chuťově výrazný rostlinný olej)
  • 2 vejce
  • 1 pol lžíce octa
  • špetka soli
  • 2 stroužky česneku (dle libosti i více, ale 2 jsou vcelku dost výrazné)

Postup:

  1. Na omáčku: dejte do úzké a vysoké nádoby k ponornému mixéru česnek, vejce, špetku soli a půl lžíce octa.
  2. Ponořte mixér úplně dolů a zapněte jej na polovinu výkonu.
  3. Až uvidíte, jak se Vám dole vytváří emulze (cca 30 sekund) a začnete cítit, že při mixování máte odpor roztoku, začněte pomalu zvedat a mixovat zbytek roztoku v nádobě. Tak pokračujte až budete mít omáčku hustou v celé nádobě. Zabere to maximálně 2 minuty.
  4. Ochutnejte a případně dle potřeby dochutíte – více česneku, octa, soli.
  5. Uložte do lednice a nechte vychladit, spotřebujte do dvou, maximálně tří dnů.
  6. Krevety: pokud jste koupili mražené, nechte je rozmrazit v pokojové teplotě (2-3 hodiny).
  7. Na pánvi si rozehřejte olej a vhoďte do něj česnek, občas promíchejte.
  8. Až začne mírně zlátnout přidejte krevety, smažte asi minutu na jednu stranu a poté obraťte.
  9. Po dalších 30-60 sekundách máte hotovo. Pokud by začínal česnek hnědnout, tak to vylovte nebo přesuňte na stranu, nechcete aby vše kvůli němu zhořklo.
  10. Podávejte krevety posypané petrželí či jinou nasekanou bylinkou a posypané trochou soli, s pořádnou lžící aioli a nějakou zeleninou.

Veselé Borůvky

Je možné jíst dosyta a hubnout jen tak mimochodem? + BONUSY ZDARMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *