Kokosové mléko a krém

Už jsem se věnoval kokosovému oleji, jehož článek pravidelně rozšiřuji, když najdu nějaký nový zdroj. Tentokráte bych se chtěl věnovat kokosovému mléku a krému. Teorie pro tento článek nebude nijak oslnivá či rozsáhlá, protože v Česku dostupné mléko a krém skýtá prakticky jen dva potenciální problémy, kterých byste se měli snažit vyvarovat. Jedním z nich je původ kokosového mléka a druhý je rozředění či zahuštění. Předpokládám, že jste se již s kokosovým mlékem či krémem setkali a tak si prvně řekněme, jaký je mezi nimi rozdíl. Když si necháte kokosové mléko odstát v lednici, můžou se Vám podle jeho složení stát dvě věci – buď se Vám oddělí na vrchu hustší hmota a tekutá zůstane na dně, čímž jste si vytvořili krém na vrchu nádoby a vodu na dně. Druhá možnost je, že Vám ve zhoustne a tím pádem máte plnou nádobu krému – což se stane pokud jste si koupili krém nebo chemicky zahuštěný roztok kokosového mléka.

Důvodem proč na plechovkách máte napsáno, protřepejte před použitím je ten, aby se vše smíchalo zpět v mléko, protože krém je na vrchu či po stranách plechovky. Pokud chcete tento zhustlý obsah zpět přeměnit na kapalinu, doporučuji rozehřát na vodní lázni či dát do mixéru. Hustota krému je asi dvojnásobná oproti mléku (pokud tedy při výrobě mléka použijete polovinu vody než byste měli, budete mít krém), tedy hlavní rozdíl je v konzistenci a menším obsahu vody. Krém jako takový lze snadno ušlehat v kokosovou šlehačku, ale i z kvalitního kokosového mléka to při troše snahy lze. Obojí se hojně používá na výrobu zákusků, v asijské kuchyni, na výrobu zmrzlin a spoustu dalších možných dobrot. Z kokosového mléka se dají vytvořit i mléčné produkty, jogurtem počínaje, přes kefír až k sýrům, ale o těch více až jindy.

Kokosové mléko

Způsoby výroby v našich podmínkách jsou vcelku jednoduché, stačí povařit mletý kokos s vodou a poté pořádně přecedit přes plátno. Více zde. Vznikne Vám tak kokosové mléko a to následně necháte odstát v lednici. Takto Vám vznikne krém. A tím jsme se i dostali k tomu, jak můžete poznat různé druhy kokosových mlék, krémů a past – pokud se nachází v pastě hodně malých kousků drceného kokosu, pravděpodobně se jedná o pastu, ze které byl už oddělen panenský kokosový olej a tedy jedná se o dužinu, ve které je stále část kokosového oleje a tím pádem i krém může vzniknout. Jako takový však pro Vás může být mírně nevhodný do určitých pokrmů či nápojů, kde tyto malé kousky kokosu můžou být na škodu. Jedná se tedy o praktické a jednoduché řešení jak se dostat k tomu pravému ‘ořechovému’. Další alternativou jsou pravé kokosové mléka, která jsou přefiltrována právě od tohoto kokosu, který je dále využíván.

Za zmínku také stojí kokosové máslo, tedy pokud se drcený sušený kokos rozmixovává jako ořechová pasta společně s kokosovým olejem, dostanete strukturu podobnou níže zmíněnému Renuka kokosové pastě (krému), který se dá použít jako pomazánka, toping na dezerty a tak dále. Velmi lahodná a návyková záležitost, které se zatím v Česku nedostalo až tolik publicity.

Čemu se vyvarovat

S čím se však setkáte téměř vždy jsou nějaké další příměsi ať už v mléku samotném či nečistoty ze zpracování, zvláště tak tedy způsob lisování kokosových ořechů a extrakce oleje z hmoty. V plechovkách či krabicích kokosového mléka či krému pak už bývá různé procentuální zastoupení samotné kokosové hmoty. Povětšinou najdete u nás mléko, které obsahuje konzervanty či zahušťovadla, protože obsahuje většinou okolo 40-60% kokosu, avšak najdou se i výjimky. Co se tedy skrývá v plechovkách a krabicích jsou obvykle přírodní látky, které však povětšinou jsou připraveny chemicky a poté přidány, aby vyvolávaly lepší a odolnější efekt celé tekutiny. Častým antioxidantem a konzervantem je E223 (Disiřičitan sodný), což rozhodně není žádná dobrůtka. Zahušťovadlem je pak guma guar (E412), která je pro některé v pořádku, pro jiné není stejně jako karboxylmethylcelulóza (E466), které jsou obě přírodní skrz na skrz či tolerovatelně upravené – přesto je to na Vašem posouzení. Dalším pak už bývá obvyklý zástupce emulgátorů a to zkráceně Polysorbát 60 (E435), který je taky výrazně syntetický. Občas doprovází kyselina citronová (E330) – s tou není problém, ale občas také cukry, kvůli kterým se oplatí jim vyhnout.

Kokosové mléko si můžete samozřejmě vyrobit doma a sami, většinou za zlomek ceny. Takovýto produkt poté můžete uskladnit v lednici na 3-4 dny a vyniká rozdílnou chutí oproti těm kupovaným a trvanlivostí (domácí není prostě pasterizováno). Návod na výrobu kokosového mléka ze strouhaného kokosu a z čerstvého kokosu doplním za pár dní.

Průvodce nákupem kokosového mléka

  • 1. místo – Aroy-D 100% kokosové mléko.
    Kde – Makro Cash & Carry, asijské a arabské speciálky, paleo-doupe.cz
    Balení– tetrapack 250 ml, 500 ml, 1000 ml; konzerva – 400 ml, 200 ml
    Popis – Husté, bez přidaných látek, kokos (60%) a voda. Nejlepší poměr cena (cca od 75,- za litr) a výkon, avšak ve velkém balení může být nepraktické pro ty, co nevyužijí hodně a rychle. Je sterilizováno. Země původu: Thajsko

Aroy-D Kokosové mléko

 

  • 2. dělené místo Alnatura kokosové mléko
    Kde – dm řetězec, cena cca 60,-
    Balení – 400 ml konzerva
    Popis – Druhá alternativa, vcelku přijatelná cena, vynikající chuť, 60% kokosu bez dalších příměsí. Sterilizováno. Velmi dobrá dostupnost. 22 g nasycených mastných kyselin. Země původu: Srí Lanka

Alnatura kokosové mléko

  • 2. dělené místo – Nutric kokosové BIO mléko a krém
    Kdenutric.cz
    Balení – 400 ml konzerva, cena 69,- za mléko, 99,- za krém
    Popis – chuťově vynikající, bez příměsí, použit pouze BIO stabilizátor, je sterilizováno. Nádherná a lahodná chuť, sněhová barva a výborná vůně. Země původu: Srí Lanka

Nutric Kokosové mléko

  • 3. místo Renuka kokosový krém
    Kde – některé zdravé výživy, asijské a arabské speciálky, kdysi BILLA
    Balení – 200 g papírová krabička v ní plast, cca 60,-
    Popis – Zkrémovaná dužina na mléko vyrobí litr roztoku, krému 0,5 litru. 100% kokos, avšak zdá se mi mírně či více vylisovaný (tedy nemá plný obsah tuku jak by měl mít). Očekávejte kousky kokosu. Země původu: Srí Lanka

Renuka kokosová pasta

  • Vhodné alternativy také Rapunzel kokosové mléko, TRS kokosové mléko (obojí v konzervě 400 ml)
Další kokosová mléka – již s výhradou
  • Marks & Spencer Kokosové mléko
    Kde – řetězec M&S, cena cca 60,-
    Balení – 400 ml v konzervě
    Popis –  Obsahuje 82% kokosu, což však následně znevažuje obsah cukru a pár syntetických látek (E466, E435, E224). Chuť je však věrná a obsah umělých látek není výrazně cítit. Země původu: Thajsko

M&S Kokosové mléko

  • Exotic Food Kokosové mléko nebo i krém
    Kde – FW Tandoori, TESCO & Albert & další,
    Balení – 160 ml nebo 400 ml plech, cena cca 60,- / 400 ml
    Popis – Obsah kokosu je 52%, avšak následuje spousta chemických látek (E223, E412, E435, E466) mezi nimi i alergen siřičitany, občas šedé zakalení a silná chemická pachuť. Země původu: Thajsko

Exotic Food Kokosové mléko

  • Albert kokosové mléko
    Kde – Albert
    Balení – 400 ml konzerva, cena okolo 45,-
    Popis – chuť s mírným podtónem chemické a kovové pachuti, velmi výrazně husté a někdy i mírně zabarvené do šeda. Složení (E223, E412, E415, E473, E466, obsahuje alergen siřičitan)
    albert kokosové mléko
  • Mai Siam Kokosové mléko
    Kde – TESCO,
    Balení – 400 ml konzerva, cca 90,-
    Popis – Chuťově, cenou i složením (E466, E435, E223, obsahuje alergen siřičitan a cukr) nejhorší. Dosti řídké, zabarvené, nevoní ani nechutná dobře. Země původu: Thajsko

Mai Siam Kokosové mléko

  • Další značky a nevyhovující produkty – Franz Josef kokosové mléko, Mei Tai kokosové mléko, VITASIA Kokosové mléko a krém (LIDL), Chaokoh kokosové mléko, First Dragon kokosové mléko, Diamond kokosové mléko
  • A poslední hnus nakonec –
    Alpro kokosový nápoj (více druhů balení)
    Kde – TESCO, dm, zdravé výživy, mnoho dalších míst
    Popis – složení mluví samo za sebe, jedná se o rýžové mléko s příchutí kokosu -Pitná voda, kokosové mléko (5,3%) (kokosový krém, pitná voda), rýže (3,3%), fosforečnan vápenatý, stabilizátory (karagenan, guma guar, xanthan), mořská sůl, vitaminy (B12, D2), aromata.

Alpro kokosový nápoj

Poznámka ke skladování a spotřebě

No a co byste ještě měli vědět? Jako většina podobných surovin, je potřeba kokosové mléko spotřebovat vcelku rychle. Mražení je nepraktické, ale dá se využít a skladování v lednici – pokud ho nemáte moc, jednoduše ho přesuňte do sterilizované skleněné nebo plastové uzavíratelné nádoby a skladujte po otevření v řádu dnů (3-4). Naplánujte si třeba pár dnů různé zajímavé využití mléka či krému pokud si nejste jisti, že brzo spotřebujete, přece jen obsahuje spoustu zdravých složek potravy.

8 thoughts on “Kokosové mléko a krém

  1. Pingback: Kokosový kefír - Blog Paleo Doupě

  2. Dobry den,
    Diky za recenzi. Chtela jsem se zeptat, kdyz je v receptu 150 ml kokosoveho mleka, a budi brat to z konzervy, kde je cadt ruha nalepena na stene a cast “vody” … jak to udelat? Promichat celou konzervu a pak odebrat pozasovanou cast?
    Diky

    • Dobrý den,
      buď ve vodní lázni rozpustit celou konzervu a mít tak tekuté mléko, nebo vzít tuhou část a naředit ji asi poměrem 1 díl kokosového krému, 2-3 díly vody. Ale bude se to lišit podle druhu mléka v konzervě (zda byly využity zahušťovadla atd.)
      Snad to pomůže 🙂 Metla

  3. Dobrý den,
    mám za úkol upéct veganský dort, protože jsem to vživotě nedělala tápu mezi surovinama. Jednou z nich je i kokosové mléko.
    Kokosové mléko je v receptu vyšleháno do šlehačky. Dle čeho se mám řídit, nebo rovnou zkusit to domácí?¨
    Mnohokrát děkuji. L.

    • Dobrý den,
      na šlehačku takto: tuhou část z konzervy či tetrapacku, vychlazenou nádobu a vychlazené šlehací metličky a může se na to jít. Pokud není ztuhlá část kokosového mléka, ztuhne v chladnu za pár dní v konzervě (někdy i dříve).
      Případně se dá rozmíchat s želatinou (u veganů jediná možnost) a vyšlehat.
      Metla

  4. Ahoj!

    Uz jsem par znacek vyzkousela na tapiokove pudinky a musim napsat…ze Aroy-D bezkonkurencne vede! … pudink je s nim lahodny a prijde mi ze ma konzistenci..jak kdyby tam byla smetana… kdyz jsem zkousela Franze Josefa nebo ruzne konzervy vetsinou a la Thai neco z vecerek…tak to nebylo ono a nekdy mel i pak pudink takovou jakoby pachut. Nebo byl takovy moc “gelovy” …takze Aroy-D (zkousela jsem konzervu) fakt za me 1!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *