Bažant

Bažant s pečenou zeleninouMyslím si, že v našich podmínkách je to velmi častá pernatá zvěř, ke které se můžete snadno dostat v rámci sezóny. My jsme jednoho ptáka dostali darem, protože dva kusy vyhrála kamarádka mé sestry v tombole a neměla je kde jen tak zužitkovat. Velmi se mi oplatila rada sestry, kterou se naučila ve škole, jak se jednoduše postarat o toto zvíře, aby nebylo moc práce se škubáním. Přistoupil jsem k tomu skepticky, ale nakonec vše šlo ještě snadněji než jsem čekal a prakticky bez velké dřiny, za pár minut bylo hotovo. Jako přílohu jsme volili pečenou kořenovou zeleninu s tymiánem, aby to bylo pěkně vše dohromady sedící. Protože je to pták vysportovaný, moc tuku neměl, tak samo ani velké množství masa, ale celý pták stačil pro dva a musíte zohlednit, že tepelná příprava bude lepší kratší než delší, protože jinak bude prso vysušené.

Čas receptu: příprava 20 minut, pečení 20-30 minut, vaření 10 minut

Suroviny na 2 porce:

  • 1 bažant (postup úpravy viz níže)
  • 50 g slaniny, na kostičky
  • 1 cibule, na nudličky
  • 4 stroužky česneku, nadrobno
  • pár snítek tymiánu
  • tuk, sůl, pepř, dle potřeby a chuti
  • příloha:
  • 2 mrkve, na kostky 1 x 1 cm
  • 2 řepy, na kostky 1 x 1 cm
  • 1 cibule, nahrubo
  • pár snítek tymiánu
  • olej či jiný tuk
  • sůl

Naporcovaný bažant

Postup:

  1. Práce s bažantem: Nejjednodušší postup, který zvládne téměř každý jak se zbavit peří z ptáka je následující. Budete potřebovat sekáček nebo silný nůž (i nůžky na drůbež postačí), trochu igelitu nebo starých novin na podložení a sáček na peří a zbytky.
  2. Položte jej zády na zem, mírně roztáhněte křídla a tam kde křídla zasahují k tělu je přišlápněte nohami. Začněte tahat za nožky směrem k sobě dokud neuškubnete torzo od křídel a páteře.
  3. Nyní proveďte první odseknutí a to pod hlavou oddělte krk. Nyní můžete odložit bokem křídla a hlavu.
  4. Následně strčte jednu ruku mezi tělo a kůži a postupně tahejte tak, abyste směřovali vše pěkně dolů k nohám. Přetáhněte kůži s peřím přes celá stehna až Vám skončí u pařátů. nyní je můžete odseknout a máte celého ptáka odseparovaného.
  5. Následuje porcování, které je velmi podobné kuřeti. Nohy zlomte v kloubu a poté odřízněte po linii masa. Prsa zařízněte od hrudního koše směrem ven a vyberte všechno maso. Nakonec zlomte nebo vykrojte klíční kost (vidlicově vytvarovanou furculu – samozřejmě tato část lze udělat jako první při vykrajováni prsou). No a zbytek můžete použít na vývar, pokud je pták čerstvě uloven, hodí se použít i vnitřnosti, bohužel náš nebyl tak čerstvý a tedy využili jsme jen maso.
  6. Úprava masa: Omyté a osušené maso stačí osolit, opepřit.
  7. Na rozpálené pánvi na troše tuku osmažíme cibulku, česnek a slaninu dozlatova a přidáme poté maso. Nejdříve stehna, později prsa, kterým stačí opravdu jen dvě minutky.
  8. Příloha, pečená zelenina: Nakrájenou zeleninu dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  9. Otrháme lístky z tymiánu a vše pěkně posypeme. Osolíme a zakápneme bohatě olejem.
  10. Pečeme na 180°C asi 20 minut. Většinou pět minut před koncem vše prohrábnu a obrátím, pokud je to moc suché, zakápnu ještě trochu olejem.
  11. No a nakonec vše podáváme dohromady.

3 thoughts on “Bažant

  1. Běhaj nám tady před barákem. V obchodě jsem ho nikdy neviděla, tak že bych si nějakýho ulovila.. 😀 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.