Většinou, když si dáte lassí někde v indické restauraci, dostanete extra sladký nápoj s trochou ovocné příchuti, ale výrazně jogurtové konzistence. Tento nápoj skvěle osvěží, je rychlý na přípravu a u pálivých jídel velmi efektivně tlumí a tiší bolest. Naše oblíbené je mangové, ale dá se vyrobit z mnoha jiných druhů zralého ovoce i bylinek, ale existuje i ve slaných variantách. Tradiční kombinace jsou třeba růžová voda, římský kmín, šafrán, zázvor, kurkuma, nebo šťávy z jahody, citronu, manga a dalších. Většinou se používá kombinace jogurtu, vody a konzervovaného ovoce, případně i nějakého sladila (med nebo cukr) v případě sladkých verzí. My jsme dělali verzi trochu hustší a krémovější, ne až tolik výrazně sladkou, avšak velmi mangovou.
Čas receptu: příprava 10 minut
Suroviny na 1 litr:
- 0,5 litru jogurtu
- 1 střední mango, oloupané a vypeckované (cca 200 g)
- 200 ml kokosového mléka (méně než jeden hrnek)
- 2 pol lžíce kokosového cukru nebo medu (lze úplně vynechat)
Postup:
- Mango oloupeme, okrájíme od pecky a s trochou jogurtu rozmixujeme na pyré.
- Smícháme se zbytkem surovin a necháme vychladit.
- Podáváme studené s brčkem (slámkou).