Salát z pečené papriky s ančovičkami

Hotový salát z pečených paprik s ančovičkamiJeden z mých neoblíbenějších salátů pochází z produkce firmy Ocean48. Jedná se o vcelku jednoduchý salát, není zde vůbec velké množství surovin, ale jde o tu vynikající chuť. Pečené papriky, ančovičky, jarní cibulka a případně i další suroviny, všechno pěkně v olivovém oleji. Hodí se skvěle ke steakům, jako rozšíření běžných salátů, ale klidně vlastně k čemukoliv, protože svým profilem dokáže dodat spoustu chuti i živin každému jídlu. Postup není až tak složitý, i když mírně časově náročný. Pro ozvláštnění použijte různé bylinky, třeba oregáno, petržel, bazalku, estragon, mátu a podobné.

Čas receptu: příprava 30-40 minut, pečení 20 minut, chladnutí 1 hodina

Suroviny na 800 ml:

  • 1 – 1,2 kg paprik
  • 1-2 konzervy ančoviček v olivovém oleji (80-100 g / ks)
  • 1 svazek jarní cibulky, nadrobno
  • 100-200 ml panenského olivového oleje
  • 1 pol lžíce kapar, nadrcené
  • ½ čaj lžíce mletého pepře
  • případně třeba bazalka, oregáno či jiné bylinky

Salát pěkně při míchání

Postup:

  1. Omyjte papriky a celé je dejte na plech do trouby na 180-200°C.
  2. Pečte 15-20 minut, dokud se nevytvoří černé fleky na kůži paprik.
  3. Vyndejte z trouby a přesuňte do uzavíratelné nádoby, nebo je vložte do mísy a na ni natáhněte fólii, nechte vypotit aspoň 10 minut.
  4. Poté snadno oloupete kůži a vyndáte jádra.
  5. Omyjte a nakrájejte nadrobno.
  6. Smíchejte s ančovičkami (můžete je nahrubo nasekat) a jarní cibulkou (nadrobno) a nadrcenými kapary, opepřete a nesolte! (ančovičky udělají salát dost slaným).
  7. Vložte směs do poloviny uzavíratelné sklenice a zalijte trochu olivovým olejem a postupně pokračujte, dokud ji nenaplníte celou paprikovou směsí a zalijte opět olejem.
  8. Skladujte v lednici, použijte v dohledné době, pokud chcete trochu více konzervovat, aby vydržely více než 10 dní, použijte citronovou šťávu při míchání do sklenic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.