Uzená červená salsa

Smoky red salsa

Smoky red salsa: Zdroj: Buzzfeed

Uzená možná není ten správný termín, ale určitý podtón tam je. Originál se jmenoval ‘smoky red salsa’ a tedy použiji i tento název dále. Jedná se o výrazně pálivou salsu, ale vždy bude trochu jiná podle papriček, které použijete. Postup je vcelku jednoduchý a nevyžaduje moc péče, ale přesto jsou zde určité věci, co by se neměly dělat jinak. Pokud Vás tlačí čas, stačí ‘zaudit’ jen papričky a nemusíte zeleninu, ale pokud ten čas máte, oplatí se to, chuťově to vše vytáhne trochu jinam. Podávali jsme ke carnitám v rámci mexického dne a to asi tak jednu polévkovou lžíci na osobu. Ale hodí se úplně k čemukoliv, po testování doma jsme ji pojídali pár následujících dní k jakémukoliv jídlu od míchaných vajec, přes grilované maso po základ do dresinku. A vycházel jsem odsud.

Čas receptu: příprava 5 minut, odstátí 15 minut, vaření 10-15 minut

Suroviny na 400 ml:

  • 5 masitých rajčat
  • 5-10 ks sušených chilli papriček (záleží na síle, ale 5 chipotle a 5 guajillo je ideál)
  • půlka červené cibule nebo jedna malá, nahrubo
  • 10 stroužků česneku
  • 2 pol lžíce octa (nejlépe jablečného nebo vinného)
  • asi 1-2 dcl vody
  • sůl, dle chuti

Postup:

  1. Chilli rozkrojte a vyndejte všechny pecky.
  2. Na suché pánvi orestujte chilli, aby zčernalo ze všech stran.
  3. Zalijte ho vodou a nechte odstát asi 15-25 minut.
  4. Na další pánvi si dejte celá omytá rajčata, česnek a cibuli a restujte dokud vše nezezlátne a nezačne mít černé stopy.
  5. Následně přesuňte vše do mixéru. Z vody od chilli dejte asi jen jednu polévkovou lžíci a zbytek zatím nechte.
  6. Rozmixujte a přidejte sůl a jednu lžíci octa. Ochutnejte.
  7. Pokud vše není ideální, přidejte více octa či soli dokud nebudete spokojeni
  8. Nechte vychladnout a podávejte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *