Uzená možná není ten správný termín, ale určitý podtón tam je. Originál se jmenoval ‘smoky red salsa’ a tedy použiji i tento název dále. Jedná se o výrazně pálivou salsu, ale vždy bude trochu jiná podle papriček, které použijete. Postup je vcelku jednoduchý a nevyžaduje moc péče, ale přesto jsou zde určité věci, co by se neměly dělat jinak. Pokud Vás tlačí čas, stačí ‘zaudit’ jen papričky a nemusíte zeleninu, ale pokud ten čas máte, oplatí se to, chuťově to vše vytáhne trochu jinam. Podávali jsme ke carnitám v rámci mexického dne a to asi tak jednu polévkovou lžíci na osobu. Ale hodí se úplně k čemukoliv, po testování doma jsme ji pojídali pár následujících dní k jakémukoliv jídlu od míchaných vajec, přes grilované maso po základ do dresinku. A vycházel jsem odsud.
Čas receptu: příprava 5 minut, odstátí 15 minut, vaření 10-15 minut
Suroviny na 400 ml:
- 5 masitých rajčat
- 5-10 ks sušených chilli papriček (záleží na síle, ale 5 chipotle a 5 guajillo je ideál)
- půlka červené cibule nebo jedna malá, nahrubo
- 10 stroužků česneku
- 2 pol lžíce octa (nejlépe jablečného nebo vinného)
- asi 1-2 dcl vody
- sůl, dle chuti
Postup:
- Chilli rozkrojte a vyndejte všechny pecky.
- Na suché pánvi orestujte chilli, aby zčernalo ze všech stran.
- Zalijte ho vodou a nechte odstát asi 15-25 minut.
- Na další pánvi si dejte celá omytá rajčata, česnek a cibuli a restujte dokud vše nezezlátne a nezačne mít černé stopy.
- Následně přesuňte vše do mixéru. Z vody od chilli dejte asi jen jednu polévkovou lžíci a zbytek zatím nechte.
- Rozmixujte a přidejte sůl a jednu lžíci octa. Ochutnejte.
- Pokud vše není ideální, přidejte více octa či soli dokud nebudete spokojeni
- Nechte vychladnout a podávejte.