Kokosový pudink z tapiokových perel

Tapiokový pudinkTapiokové perly se prodávají v různých velikostech a nejznámější jsou asi ty velké, které znáte z bubble tea. Menší perly se však přímo hodí na výrobu pudinku, jak třeba potvrzuje i tato stránka (škoda, že doslazují třtinovým cukrem a používají konzervované ovoce, jinak by to bylo ideální). Tapioka se vyrábí z manioku, říká se jí také cassava či yuca, vždy podle oblasti, ale jedná se o stejnou rostlinu a její hlízy. Podle Marka Sissona, autora Primal Blueprint, spadá do povolených, tzv. safe starches, tedy škrobů které si můžete občas dopřát a skoro Vám neuškodí. Určitě pokud máte dostatek pohybu a netrápí Vás větší přísun sacharidů ve stravě, je to vcelku vhodná potravina, nemluvě o tom, že je asi nejrozšířenějším zdrojem škrobů na světě s minimálními dopady na zdraví. Ale pojďme tedy k receptu. Vybral jsem jednoduchý recept, využívající kombinaci standardního postupu na přípravu pudinku (vaječný krém ‘custard’) a běžné vaření tapioky. Pokud se na to necítíte, můžete si vše zjednodušit tím, že vynecháte část s vejcem a jen použijete o asi třetinu více tapiokových perel (či-li něco málo více než jeden hrnek). Použil jsem tento recept.

Čas receptu: příprava 5-10 minut, vaření 20 minut, chlazení 20+ minut

Suroviny na 4 porce:

  • ¾ litru kokosového mléka (rozdělte na půl litru a čtvrt litru)
  • ¾ hrnku malých tapiokových perel
  • 1 vanilkový lusk či velká špetka mleté vanilky
  • 2-3 pol lžíce medu nebo kokosového cukru (či jiného sladidla), ale lze vynechat – pro whole30 bez sladidla!
  • 2 velké žloutky (lze vynechat)

Postup:

  1. Do hrnce dejte půl litru kokosového mléka a vsypte tapiokové perly.
  2. Rozřízněte podélně vanilkový lusk, vyškrábněte vnitřek a vše vhoďte do hrnce.
  3. Pomalu přiveďte k varu a poté ztlumte a nechte 20 minut probublávat. Občas promíchejte.
  4. Vypněte ohřev, až budou perly zvětšené, stále al dente na skus (pružné) a jakoby s průhledným okrajem a tmavým středem.
  5. Přilijte zbytek studeného kokosového mléka a vylovte vanilkové lusky.
  6. Postup A) Pokud používáte vejce a sladidlo, rozmíchejte je v míse dohromady.
  7. Poté přilijte asi jednu až dvě malé naběračky horké směsi do mísy a za stálého míchání promíchejte. (Pokud se Vám vejce srazí, přidali jste moc horké směsi a měli byste začít znova nebo rovnou přejít na postup B).
  8. Po chvíli míchání vše vlijte do horké směsi a promíchejte.
  9. Postup B) Pokud nepoužíváte vejce, zkuste jak hustou máte směs a jak ji chcete mít a případně rozřeďte trochou kokosového mléka. Po zchlazení mírně zhoustne, ale již ne moc.
  10. Pro oba postupy: Nyní nechte pudink vychladnout a podávejte buď s čerstvým či zavařovaným ovocem nebo klidně jen samotné.

Leave a Reply

Your email address will not be published.