K podzimu a zimě neodmyslitelně patří dýně. Pokud Vás omrzelo si dělat jen pečenou dýni nebo dýňové pyré jako přílohu ke každému jídlu, mám pro Vás další možnost jak rozšířit repertoár. Samozřejmě placky půjdou udělat jen ze samotné dýně, ale rozhodli jsme se použít i další pravidelnou surovinu naší kuchyně a to batáty. Stačí si tedy od oka odměřit množství, jaké si třeba ještě pamatujete při dělání normálních placek a vše pak už jen osmažit na pánvi nebo v troubě. Pak se to jako v našem případě může stát samotným jídlem nebo jen oblíbenou přílohou, která dodá i dostatek tuků (díky tomu použitému na smažení/pečení) či jako u nás navíc použitým guacamole. A aby se Vám ani tohle nezajedlo, obměníte pokaždé koření a nikdy nebudete mít stejné.
Čas receptu: příprava 15 minut, smažení 15+ minut
Suroviny na 2 velké porce (4 placky):
- 200 g dýně, nastrouhané nahrubo
- 200 g batátů, nastrouhaných nahrubo
- 2-3 vejce velikosti M
- 1 čaj lžíce soli
- 1 čaj lžíce kurkumy
- 2 stroužky česneku, prolisované či nadrobno nakrájené
- tuk na smažení (kokosový tuk, sádlo, avokádový olej, atd.)
- chilli, pepř, dle chuti
Postup
- Nahrubo nastrouhanou syrovou dýni a batáty dáme do mísy a promícháme.
- Přidáme koření a vejce a vše pořádně promísíme.
- Na pánvi si rozehřejeme asi 2 čaj lžíce tuku na smažení.
- Rozprostřeme část těsta na pánvi, zkusíme dělat spíše menší a tenčí placky.
- Smažíme asi 2-3 minuty na stranu dokud nezezlátnou, poté obrátíme.
- Odložíme na papírovou utěrku, aby mírně okapaly a osolíme.