Určitě budete souhlasit s tím, že avokádo je velmi zdraví prospěšné a že bychom ho měli konzumovat ve větším množství. Pro někoho je však problémem, že k nám musí cestovat takovou cestu – alternativy samozřejmě existují. Ale pro většinu co jej okusila, se to nezdá jako problém a tedy konzumujeme jej častěji. S avokádem jdou dělat různé věci, ale hlavně mexická kuchyně se zaměřuje na jejich využití na všechny možné způsoby. Tato polévka se obvykle podává studená, doplněná salsou, tedy dosti připomíná gazpacho, ale klidně si ji můžete zkusit obměnit s přidáním dalšího koření a hlavně i za tepla. Inspirací mi byl říjnový F.O.O.D. magazín.
Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 5+ minut
Suroviny na 2 porce:
- 4 zralá avokáda
- 3 stroužky česneku, nahrubo
- 2 cibule, nadrobno
- 2 hrnky vývaru (zeleninového, ale pro bohatší chuť třeba i kuřecího)
- 1 zelená paprika, nahrubo, (nemusí být)
- 1 pol lžíce olivového nebo avokádového oleje
- 1 limeta (šťáva z ní, ale dle chuti i více)
- velká špetka soli
- můžete přidat koriandr, další koření (např. římský kmín)
- na dozdobení jsem použil pikantní chorizo a drcené chilli
Postup:
- Rozkrojte avokádo napůl podélně, vytáhněte pecku (naseknutím nože a otočením) a vydlabejte dužinu lžící.
- Nakrájejte na menší kostky nebo rovnou propasírujte. Zakápněte limetovou šťávou a promíchejte.
- Na rozehřáté pánvi si do průhledna osmažte cibuli a přidejte česnek, nechte chvíli prohřát a provonět.
- Přidejte avokádo, zalijte vývarem (přidejte koriandr pokud používáte) a osolte.
- Povařte asi pět minut a poté přesuňte do mixéru či tyčovým mixérem rozmíchejte.
- Podávejte vychlazené či teplé (avšak vychlazené chutná výrazně jinak).