Ochutnávka: kniha Dobře živeni (Well fed)

Vzhledem k tomu, že se nám to blíží, myslím si, že je dosti na místě začít Vám trochu přibližovat na co se můžete těšit. Nahlédnout pod pokličku nám dnes dali samotní Melvilové.

Vydavatelství Jan Melvil pomalu, ale jistě finišuje přípravu pro tisk u skvělé kuchařky Well Fed (v češtině Dobře živeni), která se chystá na třetí listopad. Nejen, že bude křest v Praze (a možná i někde jinde!), ale přijede i samotná autorka Melissa Joulwan, která se netají tím, že by se ráda přestěhovala do Prahy. Kromě autorství dvou vlastních kuchaře, podílení se na dalších knihách je také autorkou blogu The Clothes Make the Girl (‘Šaty dělají dívku’). Je inspirována hodně chutěmi, těžko tvrdit co převládá, ale určitě se nezaměřuje na jednu kuchyni, ale přirozenou jí je americká, z rodinné tradice italská a z vlastní chuťové perspektivy bych řekl thajská a severo-africká, dle mixu koření asi marocká – a v oblibě má také velmi i právě naši středo-východo evropskou. Z blogu jsem již několik receptů čerpal, protože se mi líbí jak píše, jak dělá recepty a z knihy bych Vám rád přiblížil tak ze dva recepty, aby to nebylo moc poodhalení obsahu a také, aby to ukázalo, o co tam vlastně jde. Co se týče obsahu, ten Vám povím až při recenzi, kdy určitě bude i nějaká ta soutěž.

Oficiální web prozatím najdete nyní zde – Melvil – Dobře živeni, kde si knihu můžete prolistovat.

Další ochutnávky z knihy naleznete zdeV kakau opečený květák a Krémovou dýni s pekany.

Tak pojďme tedy na recept.

Vybral jsem si něco, co jíme rádi, je velmi nutričně vhodné a taky hodně rychlé, protože poslední dobou se mi prostě ani moc nechce vařit (pokud teda nemám super inspirace, což například právě tato kniha pro mě nyní byla).

Obrázek z knihy

Losos alá Severní Afrika (nevím jak se bude jmenovat v knize, ale originál je Salmon a l’Afrique du Nord)

Na dvě porce si připravte:

  • 2 porce lososa (kolem 200 g každý)
  • marináda:
  • 2 čaj lžíce roztopeného kokosového oleje
  • 2 čaj lžíce pomerančového džusu
  • ½ čaj lžíce od každého – římského kmínu, zázvoru a koriandru
  • ¼ čaj lžíce soli a papriky
  • špetka chilli (dle chuti více)

A jak to provedeme?

  1. Smíchejte si suroviny na marinádu, měla by to být tužší pasta.
  2. Vmasírujte do lososa a dejte do lednice zakryté, alespoň na půl hodiny (osobně bych se nebál více).
  3. Předehřejte si troubu nebo gril – na grilu opékejte tři minuty na stranu a v troubě pečte při 220°C 10-12 minut podle tloušťky filetu.
Losos ze severní Afriky

A takto vypadal u nás – z trouby, bez zdobení a jako příloha byla pečená zelenina

3 thoughts on “Ochutnávka: kniha Dobře živeni (Well fed)

    • Hello Melissa,

      thank you for stopping by and your nice words. I like both Well Fed and I am looking forward to see you in Prague soon 🙂
      And Google translate is almost never good, but I got what you are saying! Have a nice time and I hope to get more inspiration from you!

      Mirek aka Metla

  1. Pingback: Well Fed Signing in Prague (!) | theclothesmakethegirl

Leave a Reply

Your email address will not be published.