Vepřový bůček je taková naše stálice. Většina lidí si stěžuje, že to je moc tučné, ale ona to většinou nebývá až tak pravda. V tomto případě to však pravdou je, protože tuk je zde jednou z nejpodstatnějších věcí. K tomu, aby vše sedlo dohromady se použila kombinace asijských a tradičních českých chutí. Úplně jsem tomuto receptu nevěřil, ale byl jedním z toho nejlepšího co jsme za poslední dobu měli a že se teda poslední dobou překonávám. Recept byl v zářijovém F.O.O.D. magazínu doprovozen ještě zelným salátem. Další obměnou je, že jsme porcovali žebra při pečené, ne až po něm a nezapékali jsme je pod grilem, jako to chtěl původní recept. No, ale pojďme si přiblížit už tento zázrak…
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 1 hodina
Suroviny na 4 porce:
- 1,2 – 1,5 kg vepřového boku s kostí
- 400 g polévkové zeleniny (1 mrkev, ¼ celeru, 1 pastiňák), na menší kostky
- 1 bobkový list
- 2 snítky rozmarýnu
- cca 100 ml vody na podlití
- sůl, pepř
- 1 pol lžíce libovolného tuku (sádlo, máslo/ghee, olivový olej…)
- omáčka:
- 2 pol lžíce medu
- 1 pol lžíce estragonu
- 1 čaj lžíce citronové kůry
- ½ – 1 chilli paprička (dal jsem bird’s eye i se semínky)
- 1 pol lžíce sezamového oleje
- špetka soli a pepře
Postup:
- Omyté a osušený vepřový bok rozdělíme na části po 3-4 žebrech.
- Zeleninu orestujeme v pekáči či na pánvi na dokud mírně nechytnou barvu.
- Smíchejte suroviny na omáčku dohromady.
- Přesuňte do pekáče, smíchejte se surovinami na omáčku a podlijte vodou a poté na to vše položte bůček.
- Mírně osolte a opepřete.
- Pečte 1 hodinu při 180°C. Na posledních 15 minut jsem obracel, aby byly zlatavé i z druhé strany.
- Poté nechte mírně zchladnout, nakrájejte na polovinu, nebo vyndejte kost a nakrájejte na kousky a podávejte s omáčkou, zeleninou a případně i salátem či jinou přílohou.