Po úspěchu, který sklidil dip z pečené řepy (jo, zase si o to někdo nedávno říkal a už na to začínám být alergický :D), jsem se rozhodl dát více prostoru doposud velmi opomíjené surovině. Vzhledem k tomu, že jsme měli doma jedno balení předvařené řepy, které bylo nutné spotřebovat, rozhodl jsem se upéct z toho něco dobrého. Mimo jiné jsem se také dosti odchýlil od inspirativního receptu, protože jsem chtěl vyzkoušet funkci žaludové mouky a také trochu netradiční kombinaci sladkého, hořkého a chilli. Ono to zase až tak netradiční není třeba v Mexiku, ale zde, to je teda dosti podivná kombinace. Protože mi osobně moc nevyhovuje, když jsou brownies moc tekuté, chtěl jsem z toho udělat jen takovou normální buchtu, ale nakonec to vyšlo jako regulérní brownies a tak to budu také prezentovat.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 30 minut
Suroviny na 20 x 20 x 5 plech:
- 150 g mandlové mouky
- 50 g žaludové mouky (pokud nemáte dejte místo ní mandlovou)
- 300 g předvařené řepy
- 3 vejce
- 4 pol lžíce kokosového oleje či 100 g másla, roztopeného
- 100 g chilli čokolády (pokud nemáte stačí normální a poté přidejte více chilli)
- 2 čaj lžíce jedlé sody
- 30 g kakaa
- 1-2 čaj lžíce mletého chilli (cayenský pepř)
- 3-4 pol lžíce medu
Postup:
- Odměříme a smícháme si suché ingredience v míse.
- Do mixéru dáme řepu, čokoládu a necháme pořádně rozmixovat, na kaši.
- Přidáme vejce, med a kokosový olej či máslo a necháme promíchat dohromady.
- Přidáme sypké suroviny s chilli a necháme opět promíchat.
- Předehřejeme si troubu na 190°C a vyložíme si formu na pečení pečícím papírem.
- Nalijeme těsto do formy, zarovnáme na zhruba stejnou výšku.
- Pečeme 30 minut a poté necháme mírně vychladit před krájením.
- Vynikající jsou horké, ale úplně jinou strukturu poté naberou i vychlazením (při používání kokosového oleje je vhodnější je držet vychlazené pře podáváním.
Vypadá to naprosto božsky. Hned bych si dala. :))
A velkým překvapením a novinkou je pro mě žaludová mouka. O té jsem v životě neslyšela!
No já ji už párkráte zahlédl, ale až nedávno koupil a zatím těžko říct, kromě nutriční hodnoty a méně používání mandlové mouky asi nebude až tak skvělá. Každopádně se těším na další zkoušení a experimentování.