Nedávno Terezka Balá zmiňovala ve videu salát s avokádem a řepou. Upřímně, nevím jaký recept jí denně, ale vím, že jak jsem o tom slyšel musel jsem to zkusit. A je to vynikající. A samozřejmě můžete udělat vše i ve whole30 verzi, pokud nedáte sladidlo do dresinku. Protože ta kyselost vytáhne všechny chutě, ta sladkost tam už není ani tolik třeba. Já jsem se rozhodl pro pečenou řepu (viz níže), ale klidně to zvládnete i se syrovou či vařenou ve vodě, prostě jakou ji máte rádi. Tak doufám, že i takovýto salát, by jí chutnal a ráda by si ho dala každý den! Protože v tom ji nikdo nemůže bránit, je to nutričně hodnotné, chutné a velmi zdravé jídlo a Terezka ví, co se sluší a patří! Tímto posílám pozdrav a díky za inspiraci!
Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 60 minut, chlazení 15 minut
Suroviny na 2 porce:
- 1 střední až velká řepa, pečená, (vařená nebo i syrová), nakrájená na plátky
- 1 avokádo, nakrájené na plátky
- hrst kešu, pražených
- asi dvě hrsti salátu
- hrst ředkviček, na plátky
- dresink:
- 2 pol lžíce olivového oleje
- 1 čaj lžíce citronové šťávy
- 1 čaj lžíce medu nebo datlového sirupu, či jiného sladidla (pro whole30 lze vynechat)
- špetka soli a pepře
Postup:
- Klidně den předem si upečte řepu, omytou a osušenou ji položte na velký kus alobalu, pokapejte trochou olivového oleje a pořádně zabalte, aby to bylo neprodyšné.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte podle velikosti mezi 30-60 minutami.
- Nechte vychladnout. Poté oloupejte příborovým nožem (stáhněte kůži). A nakrájejte na plátky.
- Na suché pánvi si opražte kešu, občas promíchejte a zabere to asi tak 5 minut.
- Plátky řepy rozmístěte po talíři a přidejte salát, ředkvičky a na plátky nakrájené avokádo.
- Vymíchejte si dresink ze surovin výše uvedených a zakápněte salát.