Květákové housky

Květáková houskaObrázky vypadaly skvěle v receptu, který jsem se rozhodl napodobit. Výsledek byl o hodně hustší, co se týče textury než jsem čekal, ale vlastně to bylo tak jak bych si to představoval. Poté jsem ho už požíval jako opravdovou housko, rozkrojenou opekl nebo prostě přikusoval jen tak. Pro trochu více křupavý efekt je lepší dělat menší a trochu více je vypéct, nebudou tak vlhké ani uvnitř a vše bude v pořádku.

Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 20 minut

Suroviny na 7 velkých housek:

  • 1 střední hlávka květáku, nasekaná nadrobno
  • 2-3 pol lžíce mandlové mouky
  • 2 velká vejce
  • 1 pol lžíce kokosové mouky
  • ¼ čaj lžíce soli
  • ½ čaj lžíce granulovaného česneku
  • případně další koření a bylinky
  • na posypání:
  • 1 pol lžíce sušené cibule
  • 1 pol lžíce sezamu
  • 1 čaj lžíce granulovaného česneku
  • ½ čaj lžíce máku
  • ½ čaj lžíce soli

Housky před pečením

Postup:

  1. V misce si smíchejte všechny suroviny na posypání, nadrťte si případně cibuli v hmoždíři.
  2. Rozemelte květák nadrobno, téměř na prach je nejlepší.
  3. Přidejte vejce, koření a případně něco k dochucení, myslete na to, že toho musíte dát docela dost.
  4. Rozmíchejte a vytvořte koule.
  5. Na plech vyložený pečícím papírem je vyložte, posypte a mírně připlácněte.
  6. Pečte 18-20 minut na 200°C.

Housky po dopečení

7 thoughts on “Květákové housky

  1. Tak hotovo. Máme “divnou” troubu, takže jsem je ve finále pekla půl hodinky, ale můj drahý je z nich nadšen a já též! 🙂 Zkusím ještě zítra jednu várku s přidáním trošku sody aby byly trošku vzdušnější a baňatější 🙂 nicméně je to hrozně dobré a dovedu si podobným způsobem představit připravit i “těsto” na paleo pizzu 🙂 Díky za inspiraci! 🙂

  2. prezradte, mate z toho skutocne vzdusne zemlicky ? ja som upiekla skor fasirky, boli skvele, ale vo vnutri dost “mokre”. mala som to piect dlhsie ?

    • Zdravím,
      byly opravdu spíš jako fašírky, tedy karbanátky, než že by to byla opravdu obdoba nadýchané moučné housky. Pokud byly moc mokré, což si nepamatuju, že by se mi stalo, tak by možná stálo za to květák ještě připravit jinak před pečením – buď podusit na suché pánvi, aby se ztratila vlhkost, kterou pustí při vaření či možná podusit v mikrovlnce a poté nechat vyschnout.

      Ale tohle opravdu nejsou až tak tradiční housky, či jejich ideální zpodobnění, spíš taková zvláštní příloha 🙂 Na vzdušné bych doporučil vaječné housky u mě na blogu, či případně chystám i nějaké s psylliem, které opravdu vypadají a jsou nadýchané.

      Metla

Leave a Reply

Your email address will not be published.