Toto tradiční anglické jídlo není vůbec bez chuti, jak by si někteří mohli o této kuchyni myslet. Je vlastně dosti výrazný a přitom docela složitý na přípravu. Ale nebojte se nic, nebudete pod drobnohledem Gordona Ramsaye a tak si můžete dovolit obměnit pár surovin a připravit ho v podobném duchu. Jedná se o směs mletého masa s kořenovou zeleninou, zapečených pod krustou brambor. Ty však nejím a tak jsem si udělal krásnou krustu z květáku. Recept jako takový, přidávám jako poslední do Výzvy podle Nikki! a tím se loučím s celou touto výzvou. Avšak snahou o používání netradičních či pro mě ne až tak často využívaných potravin a hlavně nových receptů určitě nekončím. Jako inspiraci jsem použil postup na tento pastýřský koláč.
Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 500 g mletého masa (hovězí, jehněčí, ..)
- 1 cibule, nahrubo
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo nadrobno
- 1 pastinák, nahrubo
- 1 mrkev, nahrubo
- 100 g hub, nahrubo
- tuk
- 1 pol lžíce rozmarýnu, čerstvého, najemno
- 1 pol lžíce tymián, čerstvého, najemno
- 1 pol lžíce šalvěje, čerstvé, najemno
- 100 ml vývaru nebo vody
- sůl, pepř
- ½ hlávky květáku, nadrobno
- 1 vejce
Postup:
- V tlustostěnném hrnci na tuku osmažíme mleté maso dohněda (5 minut).
- Mezitím si v mixéru nasekejte květák na jemno. Dejte na pět minut do mikrovlnky na plný výkon.
- Do hrnce přidáme zeleninu, cibuli a česnek s houbami a trochu podlijeme. Dusíme do měkka avšak ne, aby bylo vše rozvařené. (5 minut)
- Květák nechte zchladnout a přidejte do něj ¼ bylinek a pořádnou špetku soli. Rozmíchejte.
- V hrnci zkuste zredukovat šťávu co nejvíce to půjde, ať nemusíte zahušťovat.
- Osolte, opepřete a přihoďte ¾ všech bylinek.
- Nyní do pečící nádoby dejte masovou směs se zeleninou, zakryjte vrch květákovou hmotou, natlačte to ať máte rovnoměrnou vrstvu, ale nepřežeňte to se silou.
- Dejte do trouby předehřáté na 200°C na 10 minut, poté zapněte gril a dejte tomu dalších 10 minut.
- Před podáváním nechte chvíli odstát.
Dal by se pastiňák nahradit květákem nebo cuketou?
Ale proč ne.. Lepší je něco tužší, aby se tolik nerozměklo, nebo to připravit jen zpařením a pak to přidat do směsi.
Vypadá to vážně zajímavě 🙂