Kachna je u nás velmi oblíbená a prso obzvláště. Rychlost přípravy jakéhokoliv pokrmu s ním musí být velmi rychlá, ale také výrazně rafinovaná. Když jsme naposled slavili a já se zavřel v kuchyni k tomu, abych vytvořil nějaké komplexnější propojení všech chutí a ingrediencí v jedno menu – tohle byl hlavní chod. Jak jistě víte, milujeme pálivá jídla a tohle je jedno z nich. Samozřejmě, že můžete chilli vynechat a tak budete mít sladší avšak o to možná více přitažlivější omáčku ke steakům. Recept jako inspiraci jsem našel zde. Podávali jsme s zeleninou dušenou na páře, aby krásně absorbovala šťávy.
Čas receptu: příprava 5-10 minut, vaření 50 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 kachní prsa s kůží
- sůl, pepř
- omáčka:
- 3 hrnky pomerančové šťávy, 4-5 pomerančů
- 3 pol lžíce limetkové šťávy
- 1 pol lžíce nasekaného čerstvého chilli
- 3 hřebíčky
- 1 skořicová snítka
- špetka soli
- 1+ pol lžíce medu
Postup:
- Suroviny na omáčku dejte do hrnce a přiveďte k varu.
- Vařte dokud se vše nezredukuje na množství jednoho hrnku. (20-30 minut)
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte množství medu.
- Nechte mírně vychladnout a zceďte.
- Kachní prso si ze strany prsa nařízněte do mřížky, osolte a opepřete.
- Na rozehřáté pánvi první prsní stranou osmažte prsa asi 5-8 minut, dle požadované propečenosti.
- Poté obraťte a opakujte to samé.
- Nechte odstát v teple před nakrájením alespoň 5 minut.
- Podávejte s libovolným salátem, či ne příliš výraznou zeleninou.
No jo, ale kde sehnat kachní prso, případně celou kachnu? Vodňanskou drůbež bojkotuji…
Makro, JIP, řezníci..
Do Makra se asi jen tak nedostanu. Kteří řezníci v Brně mívají nevodňanské kachny? A co je JIP? Toto? http://www.jip-napoje.cz/
JIP je ten odkaz co jste psal. Je to něco jako Makro, ale blíže k centru 😉
No u těch řezníků záleží, jak kdy mají zboží. Naposled jsem kupoval Antonínské nějaké kousek od Brna kachny.