Určitě jste o švédských masových kuličkách v podání IKEA slyšeli pokud jste je nezkoušeli. Specifikem je jemná chuť, skvělá masová omáčka a k tomu nějaká ta příloha a brusinková džem. Pokud jste je nezkoušeli, určitě jste o nich slyšeli v rámci kauzy s koňským masem, ale tyto v sobě žádného koníka nemají, jen vepře a kravičku. A omáčka je velmi snadná a dohromady s květákovým pyré skvělá kombinace. Recept jsem měl odsud, kde máte spoustu dalších skvělých masových kuliček.
Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 25 minut
Suroviny na 4 porce:
- 600 g mletého masa (vepřové + hovězí)
- 1 střední cibule, nadrobno
- špetka muškátového oříšku
- 1 čaj lžíce soli
- 1 čaj lžíce černého mletého pepře
- 4 pol lžíce kokosového oleje či jiného tuku
- 1 vejce
- omáčka:
- 400 ml kokosového mléka
- 200 ml vývaru
Postup:
- Na rozehřáté pánvi na 1 lžíci oleje osmažte cibulku do průhledna.
- Smíchejte ji s masovou směsí, kořením a poté zapracujte vejce.
- Polévkovou lžící vytvořte menší kuličky a uválejte je v mokrých dlaních (aby se Vám nelepily).
- Rozehřejte zbytek tuku na pánvi a osmažte kuličky dohněda ze všech stran.
- Předehřejte troubu na 150°C a odložte si kuličky v nějaké žáruvzdorné nádobě tam.
- Na pánev nalijte vývar a nechte projít varem, prolijte kokosovým krémem a zredukujte na požadovanou konzistenci. (V originálním receptu používají zahušťovadlo a velké množství dalších surovin, ale to není potřeba).
Ta příloha je namačkaný uvařený květák?
Uvařený květák, zceděný a mírně pasírovaný a s trochou ghee na zjemnění. Nějaké to koření taky ..