Protože nám pomalu, ale jistě začíná podzim nejen počasím, ale i kalendářně. Pro mě podzim není spojen jen se sychravým počasím, padajícím listím, ale i nádhernými dýněmi. A proto jsem se rozhodl, ačkoliv jsou tedy značně škrobové, si jich užít do syta a netradičním způsobem než jsem dělal doteď. Praktické na tom je, že o dýni se při pečené či dušení skoro nemusíte starat a téměř vždy vyjde skvěle (ať už ji uděláte málo či hodně). Na originální přílohu, ze které tento salát poté vzešel dodám recept brzy (náznakem tedy – jednalo se o kombinaci klínků pečených s citronovo-medovo-chilli marinádou) a teď jak jsme využili přebytek.
Čas receptu: příprava 5-10 minut, pečení dýně 40 minut, vaření 15 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 kuřecí prsa, na kostky či nudličky
- ¼ velké hokkaido dýně, předem upečené a okořeněné
- ¼ hlávky květáku, na růžičky
- 2 pol lžíce tuku
- 2 jarní cibulky, na plátky
- chilli, sůl, pepř
- sezam, na ozdobení
Postup:
- Pokud nemám dýni již hotovou, předehřeji troubu na 180°C a peču zhruba 40 minut řeznou stranou dolů s libovolným kořením.
- Na pánvi rozehřeji tuk mé vlastní volby a osmažím maso dokud se nezatáhne, okořením.
- Přidám květák či další zeleninu a nechám mírně osmažit než mírně změkne.
- Přidám dýni a mírně prohřeji.
- Podávám posypané sezamem a jarní cibulkou.
To bude určitě móc dobré. V zimě na studené saláty chuť mít určitě nebudu. Takže to budu řešit právě podobnými recepty.