Domácí limonády

Domácí ovocná limonádaČlověk by tomu ani snad nevěřil, ale udělat si domácí limonádu s bublinkami není vlastně nic až tak těžkého. Na skvělém blogu Zkvašeno od Zuzky Ou. se nachází spousta návodů na různé limonády avšak já vyzkoušel zatím dvě a určitě v tom budu pokračovat. Jednalo se o limonády z ovocné šťávy a z oddenků, obojí nastartované syrovátkou, tedy mléčným kvašením. Základ je prakticky jednoduchý, stačí mít nějaké sladidlo, kolikrát tedy stačí jen ovocná šťáva, nějaký startér, v našem případě syrovátku a poté už jen uzavíratelnou nádobu a trochu času.

Čas receptu: příprava 0-10 minut, odstátí pár dní

Suroviny:

  • ovocná limonáda:
  • 100 ml ovocné šťávy s vysokým obsahem cukrů
  • 50 ml syrovátky
  • zázvorová limonáda:
  • asi tak 8 cm kořenu zázvoru, opláchnutý a mírně odrhnutý
  • 100 ml syrovátky
  • 300 ml převařené vody, či jinak destilované
  • 8 pol lžic kokosového cukru

Postup:

  1. Ovocná limonáda: jednoduše smícháte obojí dohromady, dáte do nádoby buď s propustným víčkem, tedy tak, aby mohl přebytečný oxid uhličitý unikat a necháte pár dní odstát v pokojové teplotě. Až se proces uklidní, můžete konzumovat.
  2. Zázvorová limonáda: nastrouhaný kořen i s kůrou dejte do vyvařené nádoby, zalijte vodou, startérem a cukrem a stejně jako v předchozím návodu pokračujete. Výhodou je, že po slití limonády můžete zázvor použít znova za dodání stejných surovin a pokračovat znova.
  3. Poté přesuňte do nové nádoby, nechte odstát v teple a poté v chladu, občas otevírejte nádobu, protože se stále tvoří dost oxidu uhličitého a konzumujte, kdy se Vám zachce.

Náš postup dokonce fungoval tak, že jsem vzal litrovou PET lahev, nalil do ní tekutiny a poté vytlačil všechen vzduch ven, po asi pěti dnech, kdy mi láhev už téměř chtěla explodovat jsem ji otevřel a limonáda byla na světě. V případě ovocné limonády jsem použil mošt z černého rybízu, vyžralo to všechny cukry a byla krásně perlivá limonáda s mírnou chutí syrovátky, či-li příště bych ji dal asi méně nebo druhou možností by bylo, první si vytvořit nějakou tu kořenovou jako základ a tu poté namíchat s ovocnou šťávou. Třetí možností by tedy bylo ještě přímo použít místo části cukru a vody ovocnou šťávu v rámci druhého postupu a tak docílit promíchání chutí, to však lze i tak, že zázvorovou jednoduše namíchám poté s moštem či ovocnou šťávou. Možností je tolik, že si nedokážu představit, co bych chtěl vyzkoušet dále. Jako inspirace Vám může posloužit tento článek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.