Dlouho jsem se pral s faktem, že jím až moc masa. Ne, že by to bylo až tak na škodu, ale začalo mi z toho být divně. Tak jsem se rozhodl vyzkoušet nějaká ta vegetariánská jídla, ne jen jednoduché přílohy, ale i něco komplexnějšího. Jako první jsem si vybral dušený lilek s olivami, který byl v srpnovém F.O.O.D. magazínu a to protože jsem chtěl něco spíše ve středomořském stylu. Výsledek byl úchvatný a jsem za toto jídlo velmi rád. Jediná výrazný obměna je v barvě oliv, víc tam sedí zelené, ale bohužel jsem je neměl zrovna doma.
Čas receptu: příprava max 10 minut, vaření 10-15 minut
Suroviny na 2 porce:
- 3 rajčata, vyndat pecky a na hrubší kostky
- 150 g oliv, okapaných
- 1 pol lžíce kapar
- 2 střední lilky, na větší kostky
- 6 pol lžic olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 šalotky
- 2 pol lžíce vinného octa
- hrst petržele
Postup:
- Na olivovém oleji osmažíme dozlatova lilek
- Přidáme česnek a cibuli a orestujeme asi na 2 minuty.
- Přidáme olivy, kapary, rajčata a chvíli dusíme.
- Přidáme ocet a necháme ho vyvařit, přidáme petrželku.
- Odstavíme z tepla a podáváme.