Hráškové gazpacho

Hráškové gazpachoAno, hrášek je jedna z kontroverzních surovin v paleo stravě, ale pro mě je to volba, kterou si dokážu obhájit. Nejím ho pravidelně a už vůbec ne velké množství, přesto mi chutná a nemám s ním žádné problémy. Proč ho zahrnuji, stejně jako fazolové lusky – protože nemají tolik nepříjemných látek v sobě jako luštěniny v pravém slova smyslu – vyzrálé sušené plody. No a vzhledem k tomu, že příprava je velmi rychlá, dá se připravit jednoduchá studená polévka na snídani. Drahá polovička si nebyla jistá, zda jí to bude chutnat, ale ona svěžest a skvělá chuť ji nakonec přesvědčila. Variant jako u každého gazpacha můžete mít stovky ba tisíce, já Vám nabídnu dvě varianty jedné polévky. Recept jsem svým způsobem převzal z dubnového F.O.O.D. magazínu.

Čas receptu: příprava 5+ minut

Suroviny na 2 porce:

  • 1 hrnek vyloupaného čerstvého hrášku
  • 1 salátová okurka, oloupaná
  • 1 hrnek vody
  • 1 pol lžíce jablečného či vinného octa (případně i světlé balzamiko by šlo)
  • 1 pol lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku

Postup:

  1. Oloupanou okurku nakrájíme na menší kousky, vyloupeme z lusků hrášek a dáme obojí do nádoby mixéru.
  2. Přidáme vodu, ocet, okořeníme dle libosti a mixujeme do konzistence, kterou chceme (déle na úplný krém, kratší dobu na kousky)
  3. Podáváme studené či ještě mírně vychlazené.

No a protože ne každému by česnek ke snídani musel chutnat (je ho tam případně málo, takže to nemusí být problém pro dech), tak druhá varianta přidává navíc jednu cibulku a jeden stroužek česneku, chuť je hned úplně jiná. Aby člověk nemusel jídlo chladit, stačí mít suroviny z lednice – studená okurka, hrášek i voda udělají ten samý trik. Já mám polévku s kousky, aby se dala pěkně žvýkat a dodala mi pocit, že jsem něco snědl než jen vypil, proto jsme se rozhodli ji nepromixovat úplně na krém.

4 thoughts on “Hráškové gazpacho

    • Děkuji za zajímavý článek, jsme také s partnerkou Frodové.
      S tím hráškem taky prostě nechápu, proč je kolem toho takové pozdvižení. Je to zelené, je to mladé a tím pádem pro mě i kladně hodnocené. Neříkám, že jíst to furt, to ne, ale jednou za čas ať už doma nebo v restauraci si je dám a necítím se, že podvádím.

      • Po dlouhém čtení jsem usoudila, že se v paleu moc podvádět nedá.
        Snažím se vyhýbat cukru a mouce.
        Rýži nejím protože jsem jí moc nejedla nikdy, stejně tak ty tvrdé luštěniny a snažím se jíst čerstvé a opravdové jídlo, ale jinak se to snažím nějak extrémně neřešit.
        Mé nejčastější a nejoblíbenější jídlo jsou zapečené kotlety se smetanou, cibulí a bramborama (dávám si jich méně než předtím, ale jak říkám, nedělají mi zle, tak neřeším.)
        Zatím mi to ze všech jídel vychází nejlépe v poměru cena/práce/chuť 🙂
        https://plus.google.com/u/0/107215086993506960653/posts/FnCyeZ6Cus1
        Ale zase pro člověka co jede opravdu tu nejstriktnější verzi je to hodně mimo i s mléčným výrobkem.
        Rozhodně by mě zajímalo, jestli by to fungovalo s tou kedlubnou 🙂
        Zatím jsem ale za cca 4 měsíce doopravdy “zhřešila” dvakrát moukou, docela úspěch na mě 🙂 (a asi dvakrát jsem mohla mít něco uvařeného na slunečnicovém oleji, kterému se vyhýbám, ten mi opravdu nesedí).

        • No já nepodváděl ani trochu, čisté paleo, asi tak 4 měsíce vkuse a teď jsme trochu zvolnili (tím, že občas podvádíme, zvláště když jíme někde venku) a zavedli si spíš nepravidelný primal. Kotlet znám taky tu někde mám recept – pro ne-primaly člověk dá kokosový krém, funguje to stejně, kedlubna už netuším zda bude tak efektně fungovat v tomto prostředí, každopádně zkoušel jsem i batáty i cibuli i dýni v této kombinaci a všechno je skvělé.

Leave a Reply

Your email address will not be published.