Půl roku jako voda uteklo

Ač by to bylo z počátku pro mě s podivem, vydrželi jsme s paleem už půl roku a vůbec to nebolelo. Uteklo to doopravdy velice rychle a až na pár okamžiků to nebylo až tak velkým omezujícím důvodem, proč něco dělat jinak než jsme byli zvyklí předtím. Člověk si bezmyšlenkovitě jen tak do restaurace nezajde, musí se trochu podívat, jestli by si tam vůbec mohl něco dát předem. Nepije se tak často jako se pilo kdysi, ale tak to asi tak nějak automaticky připadne k zdravému životnímu stylu, že by se to stalo asi i bez kontaktu paleem.

1/2 roční výročí

Zdravotní stránka

Co se týče zdraví, tak jsme na tom oba skvěle. Žádné nemoci, ani hloupé nachlazení v zimě se neprojevilo. Ustálila se nám váha, poblíž toho co jsme si na začátku dali jako cíl a rozhodně jsme za to rádi. Dále už neplánujeme výrazně snižovat váhu, ale plánujeme začít více sportovat a hýbat se, aby se trochu přeformovaly určité partie. Ono je skvělé mít dobrý pocit z skvěle odvedené práce (myšleno hubnutí), ale přitom mít furt panděro. Únava, zápach, zhoršené hojení či regenerace svalů se vůbec nevyskytly. Stejně jako problémy se zažíváním, nadměrnou plynatostí či nepravidelným vylučováním. To vše už je pryč. Pro mě osobně, se zase trochu posunuly chutě a musím uznat, že opět v tom pozitivním duchu – mohu zase jíst ingredience, které mi předtím dělaly obtíže a nevšiml jsem si, že by to bylo vykoupeno něčím v opačném trendu. Jedna z chyb, které doteď mírně cítím je v tom, že jsem si nenechal udělat kompletní prohlídku před uvedením palea do denního běhu. Zajímalo by mě, jak se změnily hodnoty tlaku, cholesterolu či další indikátory pro dlouhodobé zdraví. No a teď už mi to přijde jako nemístné snažit se něco zjistit, prakticky bych se tomu však stále nebránil, co když mám nějaké problém, ale daří se mi ho kamuflovat. Je to tedy na zamyšlení.

Co se stalo v poslední čtvrtroce

Paleo dietu jsme až na pár výjimek vydrželi držet celou dobu. Nedávno jsem někde četl, že pokud je týden s třemi jídly, kterými hřešíte, stále je vše v pořádku. Já bych se obecně přiklonil k této tezi také, ono to číslo může být samozřejmě menší, ale vždy je lepší kontrolovaná a smysluplná recidiva než nezřízené vlnové chování. Moje tělesné reakce na opětovné setkání s brambory, rýží a chlebem během jednoho víkendu my daly jasně najevo, že tohle není to co můžu jíst dlouhodobě. Spravení zažívání zabralo značně delší dobu než samotná doba užití těch potravin. Se sýry a mlékem nemáme problém, takže si ho občas dopřejeme a tím pádem spíše tedy spadáme do primal sféry – ostatně vyzkoušeli jsme například i batáty, které mě velice oslovily. Vyzkoušeli jsme si některé restaurace a dovážková jídla, také jak to řešit paleo při cestování na den či více nebo například co si připravit na piknik.

Co se stalo na blogu v posledním čtvrtroce

Tak nějak jsem se snažil přepsat staré články, aby byly v podobném formátu a obsahovaly všechny důležité informace, určitě s tím nejsem hotový, protože mě za běhu napadají nápady, které se pak trochu složitěji aplikují zpět. Do dnešního dne jsem se také snažil vytvořit jeden recept denně, což se ne úplně vždy povedlo a asi i takto to bude pokračovat nadále – snaha bude, ale nemusí se vždy zadařit. Stránka tedy obsahuje 180 postů s tím dnešním. Obsahuje přes 60 komentářů, kde však asi polovina bude má, ale i to se cení, že mám nějakou odezvu. Bylo prohlédnuto více než 23 tisíckrát za půl roku, což dělá v průměru 126 prohlédnutí za den. Stránka tedy obsahuje již mnoho receptů, odhadem bych řekl 197. Takže bych rád poděkoval všem, kteří to zde čtou, reagují a nechávají se inspirovat. Děláte mi radost, zvláště pokud já ji dělám Vám. Vytvořen byl také pinterest account, kde můžete nahlédnout pod pokličku toho, co se připravuje či už bylo připraveno a jen čeká na zveřejnění. Dále pak stránka na Facebooku, kde to může být pro Vás jednodušší než si přidat přímo mě do profilu.

Co se plánuje do budoucna

Rozhodl jsem se pro další takový dílčí plán, aby se neopakovaly stále stejná jídla a nevyvážené recepty, tak zavedu systém, který nebude vždy plně dodržen, ačkoliv poslední tři týdny jsem si to vyzkoušel a funguje to v pořádku. Dále určitě se budu snažit více zlepšovat úroveň receptů a fotografií, aby se na to dalo koukat a lákalo nejen jménem či jednoduchostí, ale hlavně také vizuálně.

Pondělí – Recept na hlavní chod
Úterý – Recept ingredience
Středa – Salátový recept
Čtvrtek – Něco inspirováno primal surovinami
Pátek – Snídaňový recept
Sobota – Hlavní chod či specialita a také místo pro teoretické články
Neděle – Sladký recept

4 thoughts on “Půl roku jako voda uteklo

  1. Myslím že by nebylo úplně marné dát sem i nějaký typ na jídlo sebou, blíží se čas dovolených a výletů, ať už na kole či k vodě.

    Jinak já se pořád snažím, myslím že už ne tak křečovitě (teda doufám) jak na úplném začátku 🙂
    I když musím přiznat že mám takovou menší krizi, po kontrolním vážení mám sice větší podíl svalů ale i tuků – ty mě teda šokovaly. Spíš si myslím že je to jen dočasné, tělo prostě křečkuje než pochopí a zas je pustí (což snad pochopí velmi brzo:) ) No ale po třech týdnech nejde dělat nějaké závěry.

  2. Ahoj:) Musím říct, že jsem ti fakt vděčná za tenhle blog, je to snad jediný český blog, kde je tolik receptů pohromadě a hrdě můžu prohlásit, že mám víc než polovinu odzkoušených:D Každý den se těším na další inspiraci:) Takže jen tak dál a za nějaký ten tip co si vzít sebou na výlet budu ráda:)

  3. Gratuluju! Určitě budu Tvůj blog sledovat i nadále. I když nejsem paleo strávník, tak mě Tvé recepty zaujaly. Jsou originální a vypadají chutně. Tak držím pěsti, ať máš stále chuť vést tak intenzivně tento blog.

    Mě by zajímaly i články o Tvém denním režimu, jestli hodně sportuješ a nebo zda dodržuješ i jiné paleo zásady… Apod.

  4. Děkuji za slova chvály, vypadá to, že konečně má někdo chuť mít radost z mého blogu i nahlas. To mě těší.

    Světlano, dokud se Vás drží dobrý pocit, že je Vám lépe je jedno jestli se váha posouvá či ne (tedy pokud to není výrazně nahoru :D) Takže první závěry bych opravdu dělal po těch 30ti dnech a pak nadále, ale každopádně držím palce a ty jídla na cestování jsou v přípravě, nechci moc recyklovat vlastní předchozí recepty, ale minimálně to jak jsme uvažovali při tvorbě paleo pikniku nasdílet můžu.

    Michaela .. děkuji, děkuji, budu se snažit nezklamat a nepolevit!

    LennyP já si taky myslím, že není podstatné být jen a pouze paleo. Doporučil bych většině lidí s nějakou obtíží zkusit vysadit alespoň lepek a luštěniny, zda se nebudou mít lépe, ale jinak toleruji svobodu volby a názoru, takže nikoho nenutím a jsem rád, že ‘normální’ strávníci se také inspirují. Jinak návrh na článek velmi zajímavý a široký, mám to v plánu sepsat *SPOILER ALERT* ať už jako součást mé bakalářské práce a také jako drobné překvapení, ale nechci předbíhat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.