Lososa jíme často a rádi, protože jeho chuť je vynikající sama o sobě nepřidáváme k němu často moc koření ani nijak výrazně nekombinujeme chutě, avšak tentokráte to bude trochu jiné. V dubnovém Albert v kuchyni magazínu jsme našli recept na medového lososa. Lehké, sladké a krásně zvýrazňující kombinaci marinády se nedalo odolávat velmi dlouho.
Čas receptu: příprava 5 minut, marinování 30-60 minut, pečení 15 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 kousky lososa
- olivový olej
- sůl, pepř
- marináda:
- 60 ml balzamikového octa
- 60 ml medu
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 čaj lžíce dijonské hořčice
Postup:
- Připravte si marinádu ze všech surovin.
- Do pečící misky dejte trochu oleje, na něj vyložte lososa a posolte a popepřete a přelijte marinádou.
- Nechte marinovat 30-60 minut v lednici.
- Předehřejte troubu na 200°C a poté tam upečte lososa. Zhruba 10-15 minut, dle tloušťky, stačí.
No a k tomu všemu jsme si udělali jednoduchý míchaný salát z pár snítek pažitky, pár kousků řapíkatého celeru, asi 5 větších ředkviček, 1 rajče a půl salátové okurky. Zálivka nebyla třeba, jen prostě mírně štiplavá chuť na podtrhnutí sladkosti lososa.