Kuřecí madras

Kuřecí madrasKdyž už si člověk bude dělat indické jídlo, tak pořádně a ve větším množství. Kuřecí madras snad znáte všichni, co jste někdy zavítali do indické restaurace. Vzhledem k tomu, že na něj nepotřebujete žádnou sůl jen hromádku koření, pár dalších velice nutných ingrediencí, je to ideální recept do všedního jídelníčku. Nechal jsem se inspirovat mimo jiné zde a myslím si, že to stojí za shlédnutí. Za fotku se omlouvám, bohužel jsem měl drobnou nehodu ke konci a tak určitě brzo dodám novou ! Protože jsem tam dal pěkně povařit i brokolici a houby, abychom to měli trochu hustší, nepodlil jsem a trochu jsem přepekl spodek.

Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 45 minut

Suroviny na 5 porcí:

  • 4 kuřecí prsa, na kostky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 chilli paprička
  • 1 čaj lžíce pepře černého
  • 2 čaj lžíce koriandru
  • 2 čaj lžíce zázvoru sušeného nebo menší kořen čerstvého
  • 2 pol lžíce římského kmínu
  • 1 čaj lžíce kurkumy nebo karí
  • 2 čaj lžíce garam masala
  • 12 stroužku česneku, na plátky nebo prolisovaný
  • 3 cibule, nahrubo
  • 5 rajčat nebo konzervu rajského protlaku
  • kokosový olej

Madras omáčkaPostup:

  1. Na tuku osmažím cibulku a poté přidám česnek, zázvor a chilli a pokud používáte tak čerstvá rajčata.
  2. Povaříte chvíli dokud vše nezměkne a přidáte všechno koření kromě garam masaly, necháme spojit.
  3. Přesunu do mixéru či vezmu tyčový a vše pořádně rozmixuju, nechám odstát chvíli.
  4. Teď máte téměř hotovou omáčku, ve které můžete podusit jakékoliv maso a podle toho mít různé druhy madrasu.
  5. Na čisté pánvi na rozehřátém tuku udělám kuřecí kousky a poté je zaliji zpět celou omáčkou.
  6. Přidám garam masala, citronovou šťávu a doladím pálivost, dle vlastní potřeby.
  7. Vařím dokud maso není měkké asi tak 15 minut.

4 thoughts on “Kuřecí madras

  1. Výborný recept, jdu do toho, jen nevím těch 12 stroužků receptu, projela jsem receptů i v AJ vícero, ale jsou max 3, nebo 1-2, (cca na 1 kuře, nebo 4 kuřecí prsa), našla jsem i recept, kde se to kuře máčí nějak v citrónové marinádě (3-4 hdo) atd.., ale to zkusím, až budu mít opravdu hodně času. Díky, Lenka, pozn.: (mé druhé půlce přijde těch 12 stroužků sámo úplně v nejlepším pořádku, že – tak je tam dám)

    • By mě teda zajímalo jak to dopadlo.
      Protože opravdu na 5-6 porcí to je 2 stroužky na jednu a on tam stejně nijak silně cítit nebude díky ostatnímu koření. Jinak s marinováním v citrónové šťávě je tady nahrazeno dochucením na konci, aby byla ta kyselkavá chuť která tam má být stejně výrazná. A jinak víc než ty tři hodiny určitě nemarinovat, pak už je to zase zdraví nebezpečné.

  2. Píši se zpožděním, ale dopadlo to výborně!!!! Chovalo se to jak je popsáno v receptu, česnek v pohodě, nakonec jsem dochucovala jen navíc solí a chilli. Má to úžasnou konzistenci a příloha by absolutně překážela. Díky Lenka

Leave a Reply

Your email address will not be published.