Pečená žebra snad znáte všichni a určitě jste je zkoušeli. Dříve jsem tady dával recept na marinovaná hovězí žebra, teď přidám na nemarinovaná vepřová. Zda byste si je v rámci paleo diety mohli dávat v kdejaké hospodě je předmětem sporu, protože nikdy nevíte co bylo použito v marinádě, ale jinak splňuje podmínky jídla, které by potenciálně mohlo být pokud ignorujeme přílohy. Inspirace a návod přišel odsud, mírně jsem obměnil suroviny. Co se týče porcí, koupil jsme kilo žeber, původně jsem si myslel, že budou jen na dvě porce, ale s přehledem stačily na 4. Možná to bylo dáno tím, že jsme jedli pozdě večer a že jsme k tomu měli salát, no uvidíte sami, neztratí se, když už jsou upečená, ani jako skvělá svačinka či snídaně.
Čas receptu: příprava 5 minut, pečení 2-3 hodiny
Suroviny na 2-4 porce:
- 1 kg vepřových žeber
- 1 pol lžíce chilli omáčky (chilli, med, česnek)
- 1 čaj lžíce soli
- 2 čaj lžíce mleté papriky
- 1 čaj lžíce mletého černého pepře
- 1 čaj lžíce mletého kmínu
- 1 čaj lžíce cayennského pepře
- 4 pol lžíce rajčatového pyré
Postup:
- Připravíme si nádobu, ve které budeme péct žebra.
- Smícháme všechny suroviny na potření žeber a ty poté z obou stran rovnoměrně potřeme.
- Předehřejeme troubu na 120°C a pečeme okolo dvou hodin. (Protože jsem je neměl moc tučné stačí cca 2 hodiny, pokud jsou trochu tlustší přidal bych čas)
- V průběhu můžeme obracet, ale já to neudělal.
- Na konci pečení zvýšíme teplotu na alespoň 200°C a opečeme z horní strany kvůli barvě a krustičce asi 5 minut.
- Podáváme rozkrojené buď po jednotlivých částech či po blocích s ubrousky a případnou přílohou.