Dnešní recept by měl dávat hlavně důraz na přílohu. Je totiž použitelná na mnoho jídel a já Vám ukáži některé ze způsobů využití. Inspirace přišla odsud, kde je využívají jako housky k burgerům což je jedna skvělá alternativa. Když už jsme u těch housek, tak prostě na ně můžete cokoliv namazat jako by to byla normální houska. No a další způsob využití je místo knedlíků jak Vám ukáži v receptu níže. Jako omáčku jsem si vybral rajskou a to ve velmi rychlém provedení bez jakéhokoliv zahušťování.
Čas receptu: placky – příprava 10 minut, pečení 15 minut, omáčka – příprav 5 minut, vaření 10
Suroviny:
- 1 menší hlávka květáku, cca 4 hrnky nasekaného
- 4 vejce
- 1 čaj lžíce soli
- 4 pol lžíce mletých chia semínek
- trochu pepře či dalších koření, dle využití
- pár plátků uvařeného zadního hovězího
- omáčka:
- 1 šalotka či malá cibule, nadrobno
- 1 konzerva rajčatového protlaku či krájených rajčat (či alternativa z čerstvých cca 5 velkých rajčat)
- 1 pol lžíce medu
- snítka tymiánu
- 1 hrnek horkého vývaru
- tuk
Postup:
- Placky: nasekaný květák smícháme se zbytkem surovin a pořádně rozmícháme.
- Rozehřejeme troubu na 220°C a na plechu si uděláme placičky z ¼ hrnku směsi (4 pol lžíce).
- Rozmístíme na pečícím papíře a pečeme 10 minut, poté obrátíme a pečeme dalších 5.
- Omáčka: Na tuku, nejlépe másle či kokosovém oleji zpěníte cibulku.
- Přidáte med a necháte mírně zkaramelizovat.
- Podlijete horkým vývarem a přidáte rajský protlak a tymián.
- Necháte vyvařit asi na polovinu objemu, vyndáte tymián a propasírujete skrz síto a podáváte.