Když jsem se konečně odhodlal vyzkoušet přípravu jehněčího masa, byl jsem za to velice rád. Cesta k tomu vedla vcelku dlouhá, ale byl jsem váben ochutnat znovu a tentokráte vlastní rukou. Jehněčí jsem jedl podruhé a rozhodně bych netvrdil, že tato příprava byla poslední či nejlepší jako jsem mohl udělat, ale nechtěl jsem prostě moc riskovat. Recept jsem si vypůjčil odsud, avšak udělal jsem nečekaně drobné změny. Čas pečení mi v receptu unikl, tak jsem velmi tápal a musel jsem zkoušet. Co se týče fenyklu jako přílohy, je to skvělá záležitost pokud Vám nevadí jeho chuť. Já bych si jej dokázal představit téměř k jakémukoliv masu.
Čas receptu: příprava 15 minut, marinování 24 hodin, pečení 1 hodina
Suroviny:
- 1 kg jehněčího hřbetu
- 1 fenykl, na měsíčky, viz níže
- 2 hrušky, vyjádřené a na poloviny
- 2 pol lžíce mletého kokosu
- 2 pol lžíce kokosového oleje
- Marináda:
- 3 pol lžíce medu
- 1 pol lžíce citrónové šťávy
- 1 čaj lžíce kari
- 2 pol lžíce olivového oleje
Postup:
- Smícháme si marinádu a nařežeme si mřížky na hřbetu, který jsme omyli a osušili.
- Necháme marinovat 24 hodin v chladničce.
- Fenyklu odkrojíme vrchní rostoucí i spodní kořenovou část, rozkrojíme na polovinu a vykrojíme středy, poté dokrájíme na měsíčky.
- Předehřejeme troubu na 200°C a rozmístíme maso a fenykl v pečící nádobě.
- Fenykl trochu poprášíme olivovým olejem a dokořeníme dle libosti (stačí sůl).
- Pečeme 40 minut a poté přidáme hrušky – rozkrojíme je podélně na dvě poloviny, odkrojíme stopku a vyjádříme.
- Na pánvi rozehřejeme kokosový olej, přidáme kokos a uděláme moučku, kterou poté přelijeme hrušky.
- Dáme zapéct dohromady na dalších 20 minut a poté podáváme.
o můj bože! :))