Chia krekr

Hotové crackeryRekordmanem v délce přípravy a úpravy do správného tvaru je tento krekr. Můžete si vybrat dva způsoby přípravy dle Vašich možností – sušení a velmi slabé pečení. Výhody má obojí svoje, při pečení se vše značně urychlí, ale pro změnu ztratí trochu ze své hodnoty. Chuť není nijak výrazná pokud to nepřeženete s kořením, samozřejmě je možné určité semínka vyměnit. Hodí se pak prakticky na cokoliv a podle tloušťky si buď vytvoříte chléb anebo jednoduché tenké krekry. Recept byl přebrán z tohoto zdroje.

Čas receptu: 12 hodin namáčet, sušení 12 hodin / pečení max 8

Suroviny:

  • 1 hrnek lněných semínek
  • ¼ hrnku chia semínek
  • ¾ hrnku slunečnicových semínek
  • 1 hrnek sezamových semínek
  • koření – česnek, cibule, atd.
  • sůl

Postup:

1. První smícháme ve dvou nádobách semínka – 1. chia a len 2. slunečnice a sezam. Do obou přidáme dva hrnky vody. Namáčíme 8-12 hodin. Minimum není definováno avšak musíte dát opravdu dost času nasát vodu.

Nádoba plná semínek2. Poté odstraníme vodu z druhé nádoby a necháme okapat (slunečnice, sezam). Smícháme dohromady a okořeníme. Můžeme buď přidat jakékoliv koření, či nechat tak jak je samotné. My jsme použili sušený česnek a cibuli ani trocha soli neuškodí.
Před smícháním3. Rozložíme tak, abychom mohli dehydrovat a to po dobu 8-12 hodin – například – na pekáč vyložený pečícím papírem. Dále pak umístíme do trouby na nejnižší možnou teplotu, 50°C, uvedenou dle výrobce. Samozřejmě můžete používat sušičku (v receptu je uvedeno, že sušit se má na cca 40°C) nebo péct při vyšší teplotě. Začněte nejnižší teplotou Vaší trouby a přizpůsobte časy pečení dle tloušťky a toho jak bude krekr vypadat po pár hodinách. (viz níže)
Po osmi hodinách sušení
4. Po osmi hodinách jsem vytáhl částečně vysušené plát semínek z trouby a obrátil a sušil další 4 hodiny při stejné teplotě. Jak vidíte na obrázku okraje už jsou světlé a to značí, že jsou suché, střed je tmavší a na omak opravdu ještě měkký.Hotový krekrNo a poté nakrájíme, jak vidíte podle surovin a fotek se nám vytvořil krekr o tloušťce půl centimetru. Příště bych určitě zkusil alternativu, kdy bude tenčí a podle toho také upravím množství surovin na polovinu při stejné velikosti plechu (36×26). Dále bych sušil na stejné teplotě avšak po kratší dobu asi bych zkusil 6+2.

Polovinu jsme ihned zamrazili po vychladnutí a druhou jsme používali místo chleba, jako toast k tuňákovému tataráku či jen tak na křoupání během dne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.